Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-partners jeugdzorg gaan toch weer praten

De werkgevers in de jeugdzorg willen 'een uiterste poging doen om tot een aanvaardbaar cao-akkoord te komen.' Dat schrijft werkgeversvereniging MOgroep in een brief aan de bonden als reactie op het ultimatum van de vakbonden.
Cao-partners jeugdzorg gaan toch weer praten

Belangrijkste discussiepunt is het behoud van de koopkracht ten opzichte van een aantal verslechteringen: ‘Werkers in de jeugdzorg moeten meer pensioenpremie betalen en bijzondere verlofregelingen worden vervangen’, licht Abvakabo-bestuurder Hans Wijers toe. De bonden willen een loonsverhoging van 1,25 procent.

Miscommunicatie
Het ultimatum voor de cao, dat vorige week afliep voor de werkgevers in de jeugdzorg, zorgde voor consternatie: vakbond Abvakabo kondigde al acties aan, want de werkgeversvereniging MOgroep had het ultimatum afgewezen. Dat bleek twee dagen later toch niet het geval. In een brief aan de bonden liet de MOgroep weten het cao-overleg te heropenen. ‘Miscommunicatie’, aldus Abvakabo-bestuurder Wijers.

Onmogelijk
De bonden eisen een structurele loonsverhoging van 1,25 procent. Volgens de werkgeversvereniging MOgroep is dat onmogelijk gezien het wegvallen van incidenteel geld en structurele bezuinigingen op het jeugdzorgbudget. ‘Voorkomen moet worden dat een loonkostenstijging ten koste gaat van werkgelegenheid, kwaliteit en werkdruk’, schrijft de MOgroep in haar brief aan de bonden.

Duurder
De bonden willen echter dat de afspraken die vorig jaar zijn gemaakt in het sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers – koopkrachtbehoud – worden nagekomen. ‘Werkgevers brengen naar voren dat de kosten van de CAO 2008-2010 duurder zijn uitgepakt. Dat is wel zo, maar dat probleem moet je niet achteraf op ons bordje neerleggen. We gaan niet twee keer betalen voor één regeling.’

Bieden
De werkgevers bieden een loonsverhoging van 1,1 procent en een eenmalige uitkering van 0,5 procent per 1 januari 2011. Ze willen bovendien een tweejarige cao: per 1 mei 2011 komt daar 1 procent structureel bij. Omgerekend naar 1 mei 2010, inclusief het voor eigen rekening nemen van een deel van de pensioenpremie, komt het loonbod neer op 0,62 procent structureel, met daarnaast de eenmalige uitkering van 0,5 procent. Voor de vakbonden is dat te weinig.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+welzijn op Twitter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.