Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao Jeugdzorg: ruim 2 procent meer loon

Na meer dan een jaar onderhandelen zijn werkgevers- en werknemersorganisaties akkoord met een nieuwe cao in de Jeugdzorg. De cao bevat ruim 2 procent loonstijging, maar ook minder verlof voor oudere werknemers.
Cao Jeugdzorg: ruim 2 procent meer loon
Foto: ANP

De oude cao eindigde op 1 mei 2013. Na ruim een jaar onderhandelen zijn vakbonden en brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland tot een akkoord gekomen. De nieuwe cao loopt tot 1 mei 2015 en bevat een loonstijging van 2 procent plus een eenmalige uitkering van 0,5 procent. Ook is afgesproken dat het verlof voor oudere werknemers tot de helft van het huidige aantal uren wordt teruggebracht.

Werkgelegenheid

Een probleem in de jeugdzorg wordt volgend jaar het verlies van werkgelegenheid bij de decentralisatie van taken naar gemeenten. Vakbond Abvakabo FNV vreest dat er duizenden banen verloren gaan wanneer de gemeenten verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. ‘We zijn nog niet klaar,’ aldus Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk. ‘Afspraken over echte banen in de jeugdzorg zijn heel hard nodig.’

Branchevereniging Jeugdzorg Nederland en vakbond Abvakabo willen dat er een banenpool voor de jeugdzorg komt. Op die manier kunnen medewerkers die hun baan verliezen aan het werk blijven, en blijft hun expertise behouden. Lees meer>>

Transitie

‘De kwaliteit en werkgelegenheid in de branche staan onder druk door de transitie naar gemeenten in 2015. Dat maakte de cao-onderhandelingen complex,’ aldus Jeugdzorg Nederland. In de nieuwe cao zijn verder afspraken gemaakt over de verdeling van de kosten die gemaakt moeten worden voor de wettelijk verplichte registratie van professionals. De komende weken wordt het akkoord aan de vakbondsleden voorgelegd. Jeugdzorg Nederland legt het akkoord ook voor aan haar achterban.

Zorg + Welzijn is veranderd! Heb je het al eens gelezen? Blader hier een van onze nieuwe nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.