Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Cao-afspraken over mantelzorg blijven achter’

De zorg- en welzijnssector blijft achter met cao-afspraken voor werknemers met mantelzorgtaken. Dat stelt Stichting Werk&Mantelzorg. Steeds meer bedrijven uit andere sectoren maken wel afspraken voor hun werknemers.
‘Cao-afspraken over mantelzorg blijven achter’
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

De Stichting Werk&Mantelzorg verzamelt samen met de vakcentrales FNV, CVN en MHP jaarlijks nieuwe afspraken. Het achterblijven van juist de zorg- en welzijnssector is opmerkelijk, vindt de stichting. ‘Juist in deze sectoren verricht een aanzienlijk groot deel van de werknemers privé mantelzorgtaken’, aldus voorzitter Martijn de Wildt.

Zorgtaken

1 op de 8 werknemers combineert werk met zorgtaken, in de zorgsector vaak al 1 op de 5. In de toekomst wordt dat naar verwachting alleen maar meer, zo voorspelt de stichting. Zij vindt het daarom belangrijk dat vakbondsonderhandelaren samen met werkgevers werk maken van mantelzorg voor duurzaam inzetbare medewerkers. Steeds meer werknemersonderhandelaars lukt het om een cao-afspraak te regelen waar werkende mantelzorgers mee geholpen zijn, aldus de stichting.

Flexibel

De cao-afspraken voor mantelzorgers gaan bijvoorbeeld over flexibele werktijden en flexibele werkplekken, het opnemen van verlof en mogelijkheden tot thuiswerken. ‘Het is daarom goed om de wettelijke regelingen minimaal voor mantelzorgers te benutten’, vindt De Wildt.

Mantelzorg

De Stichting Werk&Mantelzorg is opgericht door Mezzo, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg en Qidos, HR trainings- en adviesbureau, om de combinatie werk en mantelzorg in Nederland beter mogelijk te maken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.