Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg: goede zorg voor minder geld

Ondanks het hoge tarief, zijn de zorgkosten van Buurtzorg goedkoper dan die van andere thuiszorginstellingen. Cliënten krijgen ook minder uren zorg per persoon, maar vinden de geboden zorg wel van een hoge kwaliteit. Dit schrijft minister van Volksgezondheid Martin van een Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.
Buurtzorg biedt zorg van goede kwaliteit en tegen een lagere prijs
Buurtzorg biedt zorg van goede kwaliteit en tegen een lagere prijs

Dit blijkt uit onderzoek naar de thuiszorgorganisatie. Buurtzorg is een van de zorgaanbieders dat in 2011 VWS een voorstel heeft gedaan voor regelarme zorg. Bij de organisatie kunnen de medewerkers zelf een indicatie stellen en daarmee de zorg zo in kunnen richten dat deze beter is voor de zelfredzaamheid van cliënten. Typerend voor de organisatie is ook dat er één inkoopmodel is en één prestatie en tarief waarbinnen alle zorg wordt gedeclareerd. Buurtzorg, de zorgkantoren en VWS wilden weten of Buurtzorg via het experiment regelarme instellingen echt betere kwaliteit leverde dan andere zorgaanbieders. Zij hebben daarom afgesproken dit te onderzoeken.

Vervolgkosten

In het onderzoek wordt Buurtzorg vergeleken met ongeveer zeshonderd thuiszorginstellingen. De onderzoekers keken naaar de kosten-kwaliteitverhouding en naar de thuiszorgkosten per cliënt per jaar, waaronder de vervolgkosten. Wat opvalt, is dat Buurtzorg goedkoper is. De totale kosten van een cliënt zijn namelijk 15.357 euro terwijl die gemiddeld 15.856 euro zijn. Bij de thuiszorgkosten is het verschil nog groter: 6.428 euro bij Buurtzorg en 7.995 euro gemiddeld.

Uren

Het kostenverschil van Buurtzorg vergeleken met andere thuiszorgaanbieders, is vooral te verklaren door het beperkt aantal uren zorg dat cliënten krijgen. Het uurtarief van Buurtzorg (54,47 euro) is hoger dan het algemene gemiddelde (48,47 euro). Maar waar andere zorgaanbieders gemiddeld 168 uur thuiszorg aan een cliënt leveren, biedt Buurtzorg 108 uur zorg.

Zelfredzaamheid

Het onderzoek naar de vervolgkosten leverde een minder eenduidig beeld op. Deze zijn bij Buurtzorg gemiddeld een stuk hoger dan bij de andere thuiszorginstellingen. De extra kosten gaan dan vooral naar curatieve zorg (huisartsen en ziekenhuizen). De vervolgkosten in de AWBZ zijn bij Buurtzorg juist relatief laag: 2.029 euro om 2.510 euro. De verwachting dat Buurtzorg minder mensen in zorg heeft vanwege de actieve aansturing op zelfredzaamheid, klopt.

Lees hier de brief van minister Martin van Rijn >>

Bijeenkomst zorgaanbieders

Deze uitkomsten leveren nieuwe vragen op. Minister Van Rijn noemt één belangrijke in zijn brief. ‘Waarom is het zo dat Buurtzorg relatief hoge Zvw-vervolgkosten heeft, terwijl deze laag zijn in de AWBZ?’. Hij kondigt een bijeenkomst aan in februari 2015 waarin hij met betrokken partijen het rapport nader wil duiden. Dit zijn bijvoorbeeld Buurtzorg zelf maar ook andere zorgaanbieders, het CIZ en de leden van de begeleidingscommissie. Tijdens de bijeenkomst moeten er antwoorden worden gezocht op vragen die het onderzoek oproepen.

Wijkverpleegkundige zorg

‘Het onderzoek laat zien dat de doelstellingen van Buurtzorg met het experiment zijn gerealiseerd’, schrijft minister Van Rijn in zijn brief. Hij denkt dat het onderzoeksrapport een bijdrage kan leveren aan de dialoog over de inzet van de wijkverpleegkundige zorg aan huis.

Wat doet Buurtzorg zoal? In dit artikel meer over een succesvol project in de gemeente Putten waarbij de problemen van jongeren worden aangepakt. Deelnemers aan het project zijn enthousiast. Gezinnen worden snel geholpen, er is weinig uitval en geïnterviewden noemen nauwelijks verbeterpunten. Lees meer >>

Download hier het onderzoek:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.