Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker wil verantwoorde afvloeiingsregeling in zorgsector

De oud-directeur van Amsterdam Thuiszorg heeft te veel geld ontvangen bij zijn ontslag. Dat vindt staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS). ‘Voor de semi-publieke sector komt er een salariscode en ik zal er op toezien dat die code een verantwoorde regeling omvat over de afvloeiingsregeling’.
Bussemaker wil verantwoorde afvloeiingsregeling in zorgsector

Bussemaker geeft met deze reactie antwoord op de vragen van kamerlid Fleur Agema (PVV) over de gouden handdruk die oud-directeur Gerard Tanke vorig jaar ontving bij zijn vertrek. Begin juli werd bekend dat deze 650.000 euro plus een jaarsalaris bedroeg. Dit leidde tot grote verontwaardiging in de zorgsector en in de politiek.

Gestrooid
Agema vroeg de staatssecretaris om een reactie op ‘het feit dat in de zorgsector wederom rijkelijk is gestrooid met financiële middelen die eigenlijk bedoeld zijn voor zorg aan hulpbehoevenden.’ Bussemaker vindt dat het bedrag ver boven het jaarsalaris dat in de code Tabaksblat is neergelegd. ‘Ook ligt het ver boven de kantonrechterformule. Wanneer de wachtgeldregeling uit de CAO Thuiszorg zou zijn gevolgd, zou dat ook tot een lager eindbedrag hebben geleid.’

Ontslag
Agema stelt dat ontslag op staande voet een veel meer voor de hand liggende oplossing zou zijn geweest voor een bestuurder die het bedrijf dat hij leidde aan de rand van faillissement heeft gebracht, met als gevolg het ontslag van veertig medewerkers.

Toetsing
De staatssecretaris vraagt zich af of deze suggestie door de rechterlijke toetsing zou komen. Bussemaker: ‘Gezien de omstandigheden bij de Stichting Amsterdam Thuiszorg had ik me kunnen voorstellen dat er een lager bedrag aan afvloeiingsregeling uit het overleg was gerold.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.