Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Bussemaker wil gegevens indicatiestellingen CIZ

Een onderzoek naar tien casussen van het Centrum Indicatiestelling Zorg heeft geleid tot een nieuwe rel om de besteding van het AWBZ-geld. Staatssecretaris Bussemaker heeft gisteren aan de Tweede Kamer toegezegd zich te gaan buigen over de gegevens.
Bussemaker wil gegevens indicatiestellingen CIZ

Voor ophef zorgde een onderzoek van een onderzoeksbureau: Zorgdesk Nederland bv naar tien casussen van jonge kinderen met leukemie van enkele CIZ-kantoren (Centrum Indicatiestelling Zorg, CIZ). Het ene kantoor kende een persoonsgebonden budget toe van 36.000 euro, een indicatiesteller in Veldhoven slechts 4.000 euro. Een ander kind kreeg in Veldhoven 23.000 euro. Ook de toegekende soorten zorg en de looptijd van de indicaties verschillen sterk.

Niet gecontroleerd
Aanleiding voor de commotie is een artikel in de Volkskrant, het zoveelste in een reeks over het mogelijke gebrek aan zicht op de uitvoering van het AWBZ-geld. De Volkskrant stelt dat de beslissingen van het CIZ niet of nauwelijks worden gecontroleerd. In 2008 kreeg het CIZ een miljoen keer een zorgverzoek van bijna 800 duizend personen.

‘Onwaarschijnlijk’
Staatssecretaris Bussemaker wil nu de gegevens hebben van het onderzoek van bureau Zorgdesk. Daaruit zou blijken dat het CIZ in vergelijkbare gevallen geen vergelijkbare hoeveelheid zorg toekent. Bussemaker noemde gisteren in de Tweede Kamer de grote verschillen ‘onwaarschijnlijk’. Zij stelde dat indicaties niet alleen afhangen van de ziekte, maar ook van de beperkingen en van de aanwezigheid van mantelzorg. Ze wil de casussen van Zorgdesk bestuderen. ‘Mocht u gelijk hebben, dan zou dat zeer, zeer ernstig zijn. Echt gelijke gevallen moeten gelijk behandeld worden.’

Parlementaire enquête
In de Volkskrant zegt medeoprichter Flip Buurmeijer – in 1993 voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de arbeidsongeschiktheidsuitkering WAO – dat het zou goed zijn als de Tweede Kamer nu kijkt naar de uitvoering van de AWBZ: ‘Een enquête dus, ja! Dan kom je vanzelf uit bij de vraag welke zorg door de AWBZ vergoed moet worden.’ Buurmeijer vindt dat die gegevens hard nodig zijn om toekomstig AWBZ-beleid te maken.
 

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

7 REACTIES

 1. Ik heb sinds een half jaar hulp in de huishouding, van de WMO. Dit omdat mijn man plotseling is overleden, ik ernstig copd heb, en osteoporose, een zeer pijnlijke inzakking van de wervels. Het eerste half jaar was geen probleem, nu is de herindicatie er, ik kreeg dus een heel ander persoon dan de eerste keer. Ik vind dat ze het ciz veel beter op kunnen heffen, ik heb zelden zo’n onpersoonlijk mens gezien. Op elk openhartig antwoord krijg je een regeltje van het ciz om de oren. Ik kan vertellen dat dat zeer vervelend werkt! Ik vind het onvoorstelbaar dat iemand zonder medische kennis, en zeker zonder een beetje menselijkheid dit werk kan doen…. Ik zal wel niet de enige zijn die dit overkomt, deze site is dus echt een openbaring! Ik zou willen dat we konden protesteren op de een of andere manier! Laat een arts de keuring verrichten! Want ik vraag me wel eens af hoe het werkelijk zit met de indicatie’s…..

 2. Lees alle reacties
 3. Ook wij zijn van mening dat het CIZ hoog van de toren blaast met hun macht. Als er eenmaal een indicatie gestelt is, is dit alleen door naar de rechter te gaan om te keren. bezwaar maken heeft geen enkel nut, wij moesten bijna twee jaar wachten op onze uitspraak van het zorgcollege. Als je een handicap heb ben je overgelaten aan een stel arogante machtsmisbruikende mensen!! Soms lees je in de krant of hoor je op tv dat mensen een kantoor binnen rijden, wij zijn normaal heel rustige beschaafde mensen maar ook wij werden zo getreitert door het CIZ dat ook wij het overwogen hebben. De personen die het nieuws naar buiten brengen moeten eens luisteren naar de verhalen achter deze daden!!!! Wij hebben nu weer een indicatie gekregen voor twee jaar, maar de damen van het CIZ wist mij nu al te vertellen dat ik bij de volgende intake maar moest rekenen op een zorgzwaarte pakket, dit zou immers een bezuiniging opleveren van € 9000.00 op jaarbasis voor de zelfde zorg. Altijd is hun eerste zinnetje wij kunnen er niets aan doen dat ze in Den Haag de regels aanscherpen, schriftelijke navraag bij onze Minister Presidend Balkeneinde resulteerde in een antwoord dat er niets verandert was. Wie spreekt de waarheid? Ik heb een hoge dwarsleasie waardoor ik met alles afhankelijk ben op zorg, waarom moet ik elk jaar door de molen. ik word toch niet beter. besteed dat geld aan de mensen die zorg nodig hebben!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Groetjes Thea van Hoeij

 4. Inderdaad is een controle over en bij de CIZ op zijn plaats. Diverse keren heb ik daarmee het nodige meegemaakt. Tot uitersten toe, maar eenmaal een indicatie gesteld houdt men elkaar de hand boven het hoofd, en is er geen weg terug dan alleen via de rechterlijke macht.
  Ga er maar aanstaan, ziek/zwak/gehandicapt en noem maar op.
  Volgens mij is het inderdaad een instantie die veel geld verslindt wat in de verzorging thuishoort, op welk vlak dan ook.

 5. Er zijn niet alleen verschillen tussen kantoren, ook per kantoor oordeelt de een anders dan de ander. Hoe kan het bestaan dat men op de ene indicatie verpleging hoogste klasse heeft + additionele uren, en op de herindicatie een jaar later door een ander opeens helemaal geen recht meer heeft op verpleging??? Dat een herindicatie maar 1/5 meer bedraagt van de indicatie van een jaar ervoor. Terwijl de zorgvraag alleen maar is toegenomen.

 6. Het CIZ het duurste en meest achtelijke gedrocht binnen de indicatiestelling. Zoals Rikus aangaf terug naar de professional met een neutrale check up achteraf van de gemeente zelf.
  CIZ bestaat uit een dure optuiging aan indicatiestellers AWBZ en “high professionals” zeer goed gefaciliteerd door een veel te duur en totaal oncapabel management.
  Deze mensen zijn alleen maar bezig om de eigen baan vast te houden, en de gemeente stinkt hier elke keer weer in.

 7. Als het CIS zo door gaat, dan belanden er heel veel mensen tussen het wal en het schip.
  Mensen die zorg nodig hebben krijgen dit niet, en mensen die iets minder zorg nodig hebben krijgen soms teveel.
  Het is gewoon een zooitje bij het CIS.
  We betalen allemaal voor de mensen die het nodig hebben, laat dan niet alles afhangen van een paar gekken die er met de pet naar gooien.

 8. Laat het duidelijk zijn, stop met CIZ.
  Ga weer terug naar de deskundigen op de vloer, laat deze mensen weer verwijzen. Uit eigen ervaring kan ik deze mening staven.
  Mijn dochter maakt gebruik van een PGB ivm verstandelijke beperking, heb een aanvulling volgens de wettelijke mogelijkheden aangevraagd. Wat blijkt, de CIZ medewerker kon hier niets mee, wist van de wettelijke regeling niets af. Gevolg mijn dochter kreeg enkel een aanvulling en bleek voor de rest van haar verstandelijke handicap genezen. Althans op papier.
  Het heeft mij maanden tijd en veel geld gekost om alles weer zo te krijgen als wat het moest zijn. Later is mij duidelijk geworden dat de CIZ medewerkers van achter een buro per telefoon de indicatie stellen. Daarom, sluit deze AWBZ verslindende geldmachine en besteed dat geld áan het bed’of gewoon, op de werkvloer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.