Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker: meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling inspirerend

De Rotterdamse integrale meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is een inspirerend voorbeeld voor de landelijke invoering van een meldcode. Dat zei staatssecretaris Bussemaker woensdag toen ze het evaluatieonderzoek van de Rotterdamse aanpak in ontvangst nam.
Bussemaker: meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling inspirerend

De gemeente Rotterdam heeft één meldcode ontwikkeld die bruikbaar is voor alle professionals (zorg, welzijn en jeugd). De meldcode biedt handvatten om slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling te helpen en om samenwerking tussen instanties te bevorderen.

Lessen en adviezen
Het afgelopen jaar is in elf pilotinstellingen in Rotterdam met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gewerkt. Uit de evaluatie, die uitgevoerd is door het Verwey-Jonker Instituut, blijkt dat invoering van de meldcode veel aandacht en goede samenwerking tussen professionals vereist. Ook wordt gesteld dat kindermishandeling en huiselijk geweld integraal aangepakt moeten worden en dat het belangrijk is om professionals en instellingen ruimte te geven de meldcode op hun eigen manier in te voeren. Daarbij is training en scholing van alle professionals essentieel.

Landelijke invoering
Eerder kondigden staatssecretaris Bussemaker, minister Hirsch Ballin (Justitie) en minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) een verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aan. Volgens Bussemaker zijn de Rotterdamse ervaringen waardevol voor de landelijke invoering. ‘Ik raad gemeenten en instanties die bezig zijn met de invoering van de meldcode aan een kijkje te nemen in Rotterdam en van het voorbeeld te leren.’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VWS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.