Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buma niet tegen nullijn in zorg

Met het CDA is te praten over de nullijn in de zorg. Dat zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Het kabinet wil met die maatregel ongeveer 1 miljard euro bezuinigen.
Buma niet tegen nullijn in zorg
Foto: ANP-Photo/Robin Utrecht

‘Het is een lijn die ik snap’, zei Buma. Hij tekende er wel bij aan dat er dan niet nog eens een keer een lastenverzwaring over heen moet gaan. Het kabinet wil dat de nullijn in de zorg vrijwillig wordt ingevoerd voor een periode van 2,5 jaar.

Dramatisch

SP-leider Emile Roemer zei in hetzelfde programma niets te willen weten van de nullijn in de zorg. Het is volgens hem dramatisch voor het consumentenvertrouwen en de binnenlandse bestedingen. Hij vindt het ‘onacceptabel’ dat mensen in de zorg naar de nullijn moeten gaan, terwijl bestuurders in de (semi)publieke sector die meer dan de balkenendenorm verdienen zeven jaar krijgen om terug te gaan in hun salaris.

Begrotingstekort

De regering van VVD en PvdA wil volgend jaar netto 4,3 miljard bezuinigen. Zo hoopt ze in 2014 het begrotingstekort weer onder de 3 procent te krijgen. Het kabinet moet voor de bezuinigingen steun krijgen van andere partijen omdat het geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Ontslagrecht

Volgens Buma is het van belang dat het kabinet eerst met de sociale partners gaat praten over de bezuinigingen. Daarbij moet ook gekeken worden naar andere hervormingen zoals loondoorbetaling bij ziekte door werkgevers, vindt Buma. Volgens hem worden daardoor ‘de hele grote gevoeligheden’ zoals het ontslagrecht en de verkorting van de WW-duur ‘wat minder belastend’ voor het overleg.

Akkoord

De FNV verklaarde eerder dat verkorting van de WW-duur en wijziging van het ontslagrecht onbespreekbaar is. Roemer noemde dit ‘logische uitgangspunten’. Het kabinet wil graag komen tot een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken riep de vakbonden eerder in de ochtend in Eva Jinek op Zondag op te praten over de aangekondigde bezuinigingen. Hij zei dat ‘over alles valt te praten’.Bekijk hier de uitzending van Buitenhof van 3 maart.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.