Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zonder papieren aan de slag

Functiedifferentiatie, NU’91 pleit hier al jaren voor. Naast het herschikken van taken - let op dat verpleegkundigen niet weer het hulpje van de artsen worden - is er in Nederland nog steeds niet consequent aan ‘de juiste vrouw op de juiste plaats’ gedaan. In omliggende landen is het veel duidelijker: op basis van je diploma wordt je ingezet en beloond. De mbo’er, hbo’er en master werken zij aan zij en iedereen is blij.
'Zijn we dan zo wanhopig en nemen we iedereen maar aan die iets in de zorg wil doen?'
'Zijn we dan zo wanhopig en nemen we iedereen maar aan die iets in de zorg wil doen?'

In ons land durven wij nog niet zo goed het onderscheid te maken en voor werkgevers komt het goed uit iedereen hetzelfde te laten doen en hetzelfde te betalen of je nu hoog of middelbaar bent opgeleid. Niet erg verrast was ik dan ook toen onlangs de vakbladen kopten met ‘presentatrice zonder papieren aan de slag’. Niet alleen ongediplomeerd kun je in de zorg aan de slag, het wordt niet eens getoetst of je hoe dan ook een diploma, deelkwalificatie of certificaat hebt voor verpleegkundige handelingen.

Zijn we dan zo wanhopig en nemen we iedereen maar aan die iets in de zorg wil doen? Of is de spoeling van opgeleide professionals zo dun? Ik weet het niet. In dit geval had de presentatrice gejokt in haar sollicitatiebrief en cv en dat is natuurlijk hartstikke fout, maar dat er niet getoetst werd of zij inderdaad wel BIG geregistreerd of werkelijk gediplomeerd was, is helemaal uit den boze.

Ik zou nooit meer een vliegtuig instappen als ik wist dat de piloot zijn brevet niet had, maar blijkbaar vinden we het in de gezondheidszorg heel normaal dat we dit niet checken. Als leidinggevende in de zorg werd ik voortdurend lastig gevallen met het invullen allerlei ingewikkelde kwaliteitsindicatoren, checklists, registers enzovoort. Steeds heb ik beweerd dat het leveren van goede kwaliteit begint bij goed toegeruste medewerkers. En dat toon je onder andere aan door je diploma te overleggen.

Gelukkig nam de presentatrice zelf de benen, maar ik durf op een briefje te beweren dat het veel vaker voor komt dat er niet van te voren wordt getoetst of iemand de toets van bekwaam- en bevoegdheid kan doorstaan. P&O-ers hier ligt een uitdaging voor u!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.