Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rutte II, u hoort van NU’91!

Het regeerakkoord laat mooie plannen zien voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar voegt de rekening er direct bij. En deze rekening valt zwaar op de maag. Natuurlijk is het goed te weten dat Rutte II ervoor wil zorgen dat mensen in het primaire proces van de zorg weer trots moeten kunnen zijn op hun werk en zich gesteund weten door hun leidinggevenden. Maar dan moet het loongebouw wel zo in elkaar zitten dat echte vakmensen voor promotie niet hoeven vluchten in managementfuncties.
'250 miljoen is een bedrag wat in de buurt komt van de jaarbegroting van grote zorginstellingen'
'250 miljoen is een bedrag wat in de buurt komt van de jaarbegroting van grote zorginstellingen' - Foto: ANP-Photo/ Evert-Jan Daniels

NU’91 pleit al jaren voor functiedifferentiatie, dat wil zeggen voor de mogelijkheid dat gezondheidszorgers horizontaal carrière kunnen maken. Zo blijven immers de handen aan het bed. Deze nieuwe regering gaat voor een intensivering voor wijkverpleegkundigen. Dit zal starten vanaf 2015 met een bedrag dat oploopt tot minimaal 250 miljoen in 2017. Dit lijkt een groot bedrag, maar met dit budget worden ook opleiding, infrastructuur en ondersteuning om meer wijkverpleegkundigen in te kunnen zetten bekostigd.

Volgens mij zijn deze miljoenen dan zo uitgegeven. 250 miljoen is een bedrag wat in de buurt komt van de jaarbegroting van grote zorginstellingen, en daar hebben die individuele zorginstellingen al meestal niet genoeg aan. Deze financiële maatregel moet daarom in ieder geval ook een oplossing bevatten voor het tekort aan mensen die in de wijkverpleging willen en gaan werken. Nog steeds is daar een groot arbeidsmarktprobleem dat nu al opgelost moet worden.

Het allerergste uit het regeerakkoord is wel dat medewerkers in de zorg tot nu toe uitgezonderd zijn geweest van de zogenaamde ‘nullijn’. Met verbijstering lees ik het voorstel dat het nu redelijk is van hen een bijdrage te vragen. Deze ‘nullijn’ komt als donderslag bij heldere hemel. Gaan we weer terug naar de Florence Nightingale-tijd?

Als beroepstrots, carrière maken en extra wijkverpleegkundigen de uitgangspunten van het regeerakkoord zijn, kan kabinet Rutte II de rekening niet presenteren bij deze gezondheidszorgers! Natuurlijk zal NU’91 als altijd opkomen voor de belangen van deze professionals en haar leden in het bijzonder. Rutte II zal van ons horen!

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.