Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Passie, pret, patiëntenzorg en professionaliteit

Het nieuwe jaar is gelukkig nog maar net begonnen, genoeg tijd voor het verwezenlijken van oude en nieuwe ambities. Zelf ben ik voorzichtig met het bedenken van goede voornemens; eerst afmaken wat we het vorige jaar zouden realiseren is al ambitieus genoeg.
Passie

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Op macro niveau zou ik natuurlijk ook wel van de kredietcrisis af willen, maar realiseer me direct de geringe invloed die individuen hierop hebben. Dat 2012 een spannend jaar vol nieuwe uitdagingen gaat worden zal niet verrassend zijn. Kredietcrisis of niet, NU’91 zal zich sterk maken voor de werkomstandigheden van gezondheidszorgers. Te beginnen met de cao-onderhandelingen voor de VVT en de veiligheid van professionals die in de ggz werken.

Dit zijn niet de enige thema’s die in 2012 de nodige aandacht vragen. De  kranten staan er nog steeds vol van: de technische sector en de gezondheidszorg zijn de plaatsen waar je moet zijn als het om werkgelegenheid gaat. Tot 2016 zal de werkgelegenheid in de gezondheidszorg zelfs flink toenemen wordt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht gemeld. Vooral voor (leerling) verpleegkundigen, verpleeghulpen en verplegenden zullen er genoeg banen zijn.

Arbeidsmarktprobleem opgelost denk je dan. Helaas vermeldt ander onderzoek dat het arbeidsmarktprobleem alleen opgelost kan worden wanneer er contracten van minimaal 24 uur worden vervuld. Lijkt me logisch want van een parttime baan kan de schoorsteen niet roken. Waar ik echter nooit iemand over hoor – als het gaat om kleine contracten – is het kwaliteitsaspect.

Werkgevers zijn terughoudend in het aannemen van jongeren in een fulltime contract. Te duur, inefficiënt en inflexibel zijn mij vreemd voorkomende argumenten hiervoor. Wat vergeten wordt is dat werknemers met een groter contract in een sector waar volcontinue gewerkt wordt, de continuïteit en kwaliteit kunnen bieden die deze sector zo nodig heeft. Waar mensen met een kleiner contract dan weer de voldoening halen die het vak verdient.

Iedereen blij zou je dan denken. Maar alle imagocampagnes ten spijt, zolang er onvoldoende instroom is van jongeren voor zorgopleidingen op MBO niveau, blijft de gezondheidszorg met grote tekorten zitten. Een lichtpuntje is dat oudere werknemers uit de gezondheidszorg gelukkig redelijk tevreden zijn over hun baan en niet vanzelfsprekend eerder willen stoppen met werken.

Als ik dan toch een voornemen mag uitspreken voor het nieuwe jaar,  laten we dan zorgen dat de gezondheidszorg een sector wordt waar passie, plezier, patiënten en professionaliteit weer een belangrijke rol gaan spelen. En achter de schermen werkt NU’91 dan gewoon door aan de fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.