Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Over de top

Terwijl ik bij een heftige herdenkingsbijeenkomst van een slachtoffer van de MH17 was, keek Nederland naar de koning die de troonrede voor las, of naar de jurk van Máxima? Veel van de troonrede kreeg ik dus niet mee. Daags daarna hierover een blog schrijven is daardoor dan ook een fikse uitdaging.
Over de top

Het lijkt te mooi om waar te zijn, het gaat beter in en met Nederland, meent de koning. Voor gezondheidszorgers – werkend en werkzoekend – wordt 2015 ondanks voorzichtige positieve geluiden uit de troonrede, desondanks een lastig jaar. De loonontwikkeling is minimaal, banen verdwijnen nog altijd, of worden vervangen door tijdelijke contracten en zelfs (ongeschoolde) vrijwilligers. NU’91 gaat zich vanzelfsprekend optimaal inzetten voor vast werk, een fatsoenlijk loon en behoud van arbeidsplaatsen in alle branches van de zorg.

De zorgsector blijft ook volgend jaar onder druk staan. Bij de verwachte afnemende werkloosheid neemt deze druk op de zorgsector juist toe. Banen verdwijnen, maar het werk neemt niet af; de kwaliteit van zorg staat hierdoor onder druk. NU’91 vindt deze ontwikkeling verontrustend. Behalve de gebruikelijke essentiële inzet op het behoud van werk, afsluiten van goede cao’s en sociale plannen, is scholing en ontwikkeling voor medewerkers in de zorg van het grootste belang om hun houdbaarheidsdatum op de arbeidsmarkt ‘up to date’ te houden. Het moge duidelijk zijn dat levenslange ontwikkeling onontkoombaar is.

Ondanks alle inspanningen zullen er in 2015 in de zorg ontslagen vallen. Veel verzorgingshuizen zullen hun deuren moeten sluiten. In het Zorgakkoord hebben we kunnen afspreken dat er 200 miljoen voor scholing en van-werk-naar-werk begeleiding komt. Ook komt er voor 2015 nog eens 40 miljoen euro beschikbaar voor behoud van werkgelegenheid in de zorg.

NU’91 houdt stevig in de gaten dat dit geld op de juiste plekken terechtkomt. In de zomer van 2014 werd al duidelijk dat er voor 2015 ,75 miljoen vrij komt voor het instellen van een Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT), waardoor gemeenten meer huishoudelijke hulp kunnen inkopen en er banen behouden blijven. Maar wij pleiten voor een meer structurele oplossing: het invoeren van de dienstencheque.

Kijk voor alle artikelen over de begroting 2015 in het Dossier Prinsjesdag 2014 >>

Op de in de troonrede genoemde ‘goede zorg is een onmisbare basisvoorziening’ en ‘besparingen met behoud van kwaliteit’ spreken wij de verantwoordelijke partijen aan. Deze week begint mijn tour door Den Haag alweer.

De decentralisatie van zorg krijgt volgend jaar echt zijn beslag. Dit betekent overheveling van zorgtaken naar gemeenten. Een deel van de jeugd- en gehandicaptenzorg en ouderengeneeskunde gaat naar de gemeenten. Zij zullen deze zorg goedkoper moeten leveren, want tegelijkertijd wordt een forse bezuiniging opgelegd. NU’91 heeft vooral zorgen of het inderdaad effectiever wordt, mét behoud van kwaliteit en of bureaucratie daadwerkelijk zal afnemen. Natuurlijk zullen wij dit met een kritische blik volgen.

Nooit heb ik begrepen waarom Nederland leuk zwaait als de gouden koets voorbij komt, wetende dat daarna vooral zuinige en pessimistische berichten volgen. Versta mij goed, ook ik hou van mooie kleding. Maar hoewel het jurkje van Maxima uit de confectie collectie komt, is een kant en klare jurk van Valentino misschien toch iets over de top in deze tijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.