Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het oudste beroep

Deze Zorg+Welzijn staat voor het grootste gedeelte in het teken van ons Congres Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl. Daarnaast is nog plaats ingeruimd voor bijvoorbeeld een reportage over agressie tegen medewerkers van de sociale diensten. Drie van de vier klantmanagers heeft minstens eenmaal per jaar te maken met agressie. Dat is nogal wat.
Het oudste beroep

Het venijn zit in de staart van dit nummer. In zoverre, in twee artikelen besteden we aandacht aan
de hulpverlening aan prostituees, respectievelijk in Arnhem en Utrecht. Prostitutie staat dezer dagen hoog op de agenda van de beleidsmakers en de media. Als u dit leest heeft de Eerste Kamer er al over beslist of staat zij op het punt om de nieuwe Prostitutiewet goed te keuren. De nieuwe wet moet het voortbestaan van misstanden in de prostitutiebranche tegengaan. Een belangrijke verandering is, u voelde hem al komen, dat gemeenten een grotere rol krijgen. Bijvoorbeeld inzake de vergunningplicht en registratieplicht voor prostituees en de veranderingen in het toezicht.

In dit kader roerde de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher zich in oktober in de   media. In dagblad Trouw zei hij onder meer: ‘Het is een nationale vergissing dat onze omgang met prostitutie thuishoort in het rijtje vrijheid, blijheid en tolerantie. Die gedachte strookt niet met de werkelijkheid.’ In het Radio 1 Journaal lichtte hij toe: ‘Bijna alle Hongaarse vrouwen die in de prostitutie werken, en dat zijn er nogal veel, doen dat gedwongen.’ De NCRV besteedde een aflevering van tv-programma ‘Altijd Wat’ aan de mensenhandel achter de prostitutie.

Goed die aandacht. Tegelijkertijd weten we dat het ‘oudste beroep van de wereld’ nooit en te nimmer is te bannen. Het grote risico bij een verscherpte aanpak is dat er meer vrouwen in de ‘verborgen prostitutie’ terechtkomen. Dat moeten wethouders en ambtenaren voor ogen blijven houden. Hoe slecht het in Nederland ook is, over onze grenzen is het in de meeste landen nog veel slechter gesteld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.