Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Professional weet zelden genoeg van huiselijk geweld

Bijna niemand weet genoeg van Huiselijk Geweld. Het artikel: “Wijkteam weet nog te weinig van Huiselijk Geweld”, op de website van Zorg en Welzijn triggerde mij om dit blog te schrijven. Ik ben van mening dat wij in Utrecht goed bezig zijn tegen huiselijk geweld. Waar zit dat in?
Kirsten Regtop
Gastblog Kirsten Regtop

Wendela Wentzel zegt in het Z+W artikel dat de wijkteams nu worden opgezet met generalisten die niet per definitie huiselijk geweld kunnen signaleren en niet altijd weten wat te doen. ‘Ik zie wijkteams die sommige vormen van huiselijk geweld niet in het vizier hebben, zoals ontspoorde mantelzorg,’ zegt Wentzel. Daar ben ik het niet mee eens als ik naar onze eigen situatie in Utrecht kijk. Wij zetten juist flink in op het vergroten van kennis over het onderwerp. Door scholing en bijeenkomsten zoals het minisymposium Huiselijk Geweld. En we zetten in op ‘hoe te handelen’. Door casuïstiek hier in Utrecht heel gecoördineerd met de teams te bespreken. En door bijvoorbeeld aandacht functionarissen Huiselijk Geweld binnen de teams verantwoordelijk te maken voor het agenderen en signaleren van “geweld in afhankelijkheidsrelaties”.

Wijkteams weten nog te weinig over de aanpak van huiselijk geweld, volgens Wendela Wentzel. Ze is auteur van het Basisboek Huiselijk Geweld. De aanpak van huiselijk geweld is verschoven naar preventie en signaleren. Daarin is een belangrijke rol voor het wijkteam weggelegd. Lees meer>>

Wijkteams

Binnen de buurtteams is in Utrecht het generalistisch werken voortgezet en doorontwikkeld. Met de benodigde competenties (ik kom daar zo op terug) voor het opbouwen van kennis en vaardigheden om huiselijk geweld te doorbreken.  Voor de schuldhulpverlener bijvoorbeeld, was het niet legitiem door te vragen op huiselijk geweld. Als generalist heb je de opdracht om breed te kijken, en dat brengt juist de legitimiteit voor de werker met zich mee om spanningen in het gezin te bespreken.

Ik ben het zeker eens met Wentzel dat het vooral belangrijk is dat de generalist voelsprieten ontwikkelt (signaleren) en het gesprek aan kan gaan (oordeelvrij handelen). Daar zou ik nog een competentie aan toe willen voegen: Hoogleraar … Jo Hermanns zei in 2009 al dat een sociaal werker een ‘expert van het gewone leven’ zou moeten zijn. De problemen van de klant, en niet die van de professional zijn sturend. We moeten zoeken naar een oplossing om gezamenlijk het geweld te stoppen, in plaats van mensen te dwingen de situatie te doorbreken.

Competentie

Deze competentie heeft zowel een aspect van kennisvergaring in zich, als het aspect van op laagdrempelige wijze contact maken. Dit zijn twee belangrijke ingrediënten die de kans van slagen van hulpverlening bij huiselijk geweld vergroten.

Van het wijkteam (lees: sociaal werkers) alléén kun je verbetering van hulpverlening bij huiselijk geweld niet laten afhangen. Op hen komt in deze periode van kanteling te veel af. Maar gemeenten hebben wel veel invloed op de verbetering van hulp. In Utrecht wordt door de gemeente bewust gekozen voor extra inzet op huiselijk geweld, en dat is merkbaar in de teams. De veronderstelling van Wentzel dat er binnen de teams te weinig kennis is, sluit zeker niet aan bij de inzet in de Utrechtse buurtteams.

Inzet

Als professional ben ik natuurlijk wél heel benieuwd naar het boek van Wentzel. Het werk in de teams gaat door en onze inzet op het voorkomen en tegengaan van huiselijk geweld ook. Met onverminderde energie.

Dit is een gastblog van Kirsten Regtop. Zij is coördinator Geweld In Afhankelijkheidsrelaties (GIA), Buurtteams Utrecht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.