Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao in crisistijd

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft gezegd te gaan bekijken om in crisistijd af te wijken van de cao. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet uitbetalen van de afgesproken loonsverhoging. NU'91 is fel tegen een inbreuk van Kamp op de cao’s. Cao’s zijn het domein van werkgevers en werknemers en die kunnen deze verantwoordelijkheid goed aan.
Cao in crisistijd

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Het is zelfs nog niet zo lang geleden dat de politiek zich heeft teruggetrokken uit dit domein en steeds meer afspraken over arbeidsvoorwaarden en arbeidsmarkt heeft overgelaten aan sociale partners.

Bezuinigen in de zorg door de kosten te laten betalen door de werknemers is daarom niet aan de orde wat NU’91 betreft. De werkdruk in de zorgsector is de afgelopen jaren fors gestegen en ook complexer geworden. Wij hebben daar als werknemerspartijen samen met werkgevers een bepaald salaris voor over dat past bij het werk en bij de (toekomstige) arbeidsmarkt van deze – voor de maatschappij – belangrijke beroepen.

Het argument dat de minister aanvoert, het redden van bedrijven en banen is onzin. ‘Wij maken op lokaal niveau afspraken met werkgevers over het behoud van banen en  – als dat nodig is –  het zo goed als mogelijk van werk naar werk begeleiden van werknemers.  Het kan niet zo zijn dat de werknemers in de zorg via een omweg de extra handen aan het bed in de langdurige zorg gaan bekostigen die VWS heeft beloofd.’

Daar komt bij dat een cao een instrument is dat werkgevers en werknemers rechten en plichten toekent in goede tijden, maar vooral ook op het moment dat het slechter gaat. Alleen sociale partners en niet de minister kunnen een afweging maken wanneer het voor hun respectievelijke achterbannen het best moment is om in te grijpen. Ook deze verantwoordelijkheid zal NU’91 nemen als het echt niet anders kan.

Ik wens  u allen een heel goed en gezond 2012 toe!

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.