Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Blog: Vergaderen is de #1 killer van innovatie

De roep om ondernemerschap en innovatie in het sociaal werk klinkt steeds luider. Deze maand ben ik actief op zoek naar inzichten en ideeën. Hoe denken wij over verzakelijking? Wat werkt? Wat werkt niet? Zo ontdekte ik de #1 killer van innovatie.
Anneke Krakers is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer blogde Anneke waarom sociaal werkers willen doen wat hun hart ze ingeeft >>

In een verkennend gesprek met een MT van een welzijnsorganisatie verzuchtte de bestuurder: ‘We vergaderen ook veel te veel’. Bingo!

Gedoemd te mislukken

Wanneer een innovatief idee op de agenda staat van een vergadering is het eigenlijk al gedoemd te mislukken. Omdat:

 • we net zolang praten totdat het rond is wat bij een innovatie helemaal niet kan,
 • er altijd iemand de advocaat van de duivel gaat spelen en alle energie wegvloeit naar de gevaren en risico’s,
 • er altijd te weinig vergadertijd is waardoor het onderwerp opschuift terwijl een steengoed idee niet kan wachten.

Gebaande paden

Innovatie verloopt niet langs gebaande paden. Dat is juist het kenmerk van innovatie: je gaat iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Je zoekt nieuwe wegen, nieuwe vormen van overleg en reflecteren. In een vergadercultuur, let maar eens op, speelt iedere speler keer op keer hetzelfde aloude spel. Soms kun je gewoon uittekenen wat er gaat gebeuren. Boeiend, maar niet helpend als het gaat om innovatie en ondernemerschap.

Experimenteren

Innovatie gedijt het beste bij een cultuur waarin je mag experimenteren, proberen en reflecteren. Waar je ‘op je bek’ mag gaan. Omdat er altijd weer iemand is die je opraapt. Waar het juist moedig is om te durven falen. Natuurlijk heb je elkaar nodig. En wil je overleggen. Maar er zijn zoveel andere manieren om te overleggen. Hier zijn wat ideetjes:

 • ga samen wandelen,
 • start een whatsapp groep,
 • doe een koffierondje,
 • drink een borrel,
 • creëer een workspace op slack.com.

Uit de vergadercultuur

Natuurlijk is het spannend om uit de vergadercultuur te stappen. Maar als je echt wilt innoveren dan ga je dat gewoon vandaag doen. Er kan je niks gebeuren. Het kan alleen maar beter worden.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Herken je het probleem van de vergadercultuur? Doe jij het anders?

2 REACTIES

 1. Zeker herkenbaar. Jarenlang (net niet) ambtenaar geweest en sindsdien allergisch voor vergaderingen. Wat is er mis met brainstormen, het hutje op de hei? In mijn tijd werd er al geroepen (er was zelfs een workshop bij de gemeente waar ik toen werkte) dat je buiten de kaders moet denken, out of the box etc.
  Maar als puntje bij paaltje komt zijn er nogs steeds altijd meer mensen die roepen dat iets niet kan, dan wel. Jammer, wel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.