Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Sociaal werkers willen doen wat hun hart ze ingeeft

Vorig jaar ben ik veel in gesprek geweest met sociaal werkers die HET kwijt zijn: de spirit, passie, werkplezier. Hun verhalen raken me. Ze gaan over werkdruk, meer doen met minder, taken waar ze niet voor zijn opgeleid, concurrentie. En, waar de meeste pijn zit, steeds minder tijd hebben voor je klanten. En dat is zo zonde.
Anneke Krakers is blogger bij Zorg+Welzijn

In haar vorige blog beschreef Anneke hoe je als organisatie het stempel ‘mistig’ kunt voorkomen >>

Ik zie hun diepe verlangen naar meer rust. Doen wat hun hart ze ingeeft in plaats van het volgen van complexe protocollen. En bovenal meer tijd en ruimte voor hun klanten. Het lijkt wel alsof alles wat erbij komt, iedere nieuwe ontwikkeling, ze verder wegdrijft van hun liefde en passie voor hun klanten. Wie is er verantwoordelijk? Jouw manager? Helaas is dit vaak niet de oplossing. Veel managers zitten zelf met de handen in het haar.

Oplossing

Kun jij zelf iets doen om dit op te lossen? Ik denk het wel. Je kunt beginnen met je eigen werk te claimen. Werk waar jij gelukkig van wordt. Waarin jij alle tijd hebt voor jouw klanten.

Handreikingen

Ik wil je graag een paar handreikingen geven en mijn eigen oplossing met je delen. Gewoon vanuit mijn hart en compassie met jou.

  • Respecteer je grenzen: zeg NEE als dat echt nodig is.
  • Zorg goed voor jezelf: eet goed, slaap goed en zorg voor voldoende beweging.
  • Vermijd conflict: je werk claimen doe je niet vanuit conflict. Dat loopt meestal slecht af en jij bent de grote verliezer.
  • Gebruik jouw innerlijke kracht: de rust en zekerheid en professionaliteit zit daar verborgen. Hier moet je weer naar op zoek. Wie ben ik? Waar sta ik voor?
  • Ga op zoek naar kansen: grijp kansen die voorbij komen, wees niet bang.

Weer verliefd

Die laatste is mijn oplossing. Ondernemerschap. Want ondernemerschap creëert kansen. Die jij kunt pakken. Ondernemerschap is de oplossing om weer verliefd te worden op je vak. Hoe zou het zijn als jij je de baas bent in je eigen bedrijf of een eigen project? Als jij een systeem creëert voor jezelf waarin jij met passie, rust en focus kunt werken met je klanten?

Vrijheid

Sociaal Werkers die ondernemen, claimen de vrijheid om dit te doen. Ik heb dat gedaan. Ik ben sociaal werker en ondernemer. Ik houd van mijn leven. Ik houd van mijn werk en mijn klanten. Ik heb mijn passie weer gevonden. Nu ben ik benieuwd: wat is jouw oplossing? Fijn als je het in de reacties hieronder wilt delen.

Vorig artikelBlog: Alcohol en ouderen, proost!
Volgend artikelBlog: Eenzaamheid is een individueel gevecht
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.