Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Binden, Boeien en Behouden

Met Prinsjesdag in het vooruitzicht, het onderzoeksrapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau op mijn bureau en de resultaten van het NU’91 zomermeldpunt over de te korten in de zorg tijdens de zomerperiode, kan ik eigenlijk niets anders bedenken dan schrijven over het vooruitzicht op een stormachtige herfst.
Binden

Natuurlijk is het moeilijk het weer te voorspellen, meteorologen vergissen zich ook nog dagelijks, maar het moet wel heel gek gaan als er geen roerige tijden op de gezondheidszorg af komen. Het eventuele toekomstige kabinet – welke kleur het ook zal worden – heeft zichzelf hoe dan ook voor genomen in elk geval op de zorg te bezuinigen.

Terwijl NU’91 momenteel volop onderhandelt over een waarde(n)volle CAO voor de VVT sector en de blaren op haar verhemelte praat om te zorgen voor een goed salaris, voldoende vrije dagen en ontwikkelingsmogelijkheden, wordt er door dezen en genen soms nog net gedaan alsof het arbeidsmarktprobleem wel meevalt.

Misschien begrijp ik het niet, maar een toekomstig tekort van 140.000 werkers in de zorg lijkt mij toch een serieus probleem. Voorbeelden van situaties waarin je bewoners van een verpleeghuis al om 16.00 uur naar bed brengt om de avonddienst te ontlasten of pas om 12.00 uur bewoners uit bed kunt halen zijn niet uniek.

Gelukkig worden er – in de hoop dat de Haagse politiek er van doordrongen wordt dat het echt niet met nog minder kan – kamervragen over gesteld. We moeten eigenlijk onze ogen uit ons hoofd schamen dat we in Nederland zo met onze bewoners, patiënten, cliënten en werknemers omgaan. Ik vind het niet gek dat steeds meer jongeren kiezen voor een ander beroep dan werken in de zorg. Ik vind het ook niet vreemd dat steeds meer ervaren werknemers lang voor de pensioenleeftijd uit de zorg vertrekken.

Ik zou er dan ook veel voor over hebben dat beslissers in de zorg zich in plaats van werken met de Botte Bijl en Bezuinigen zich met de B’s van Binden, Boeien en Behouden bezig zouden houden. NU’91 levert daar in elk geval graag een Bijdrage aan. Het eindrapport met de resultaten van het meldpunt komt eind deze maand uit en daarin staan ook hele simpele (en vooruit dan maar ook voordelige) oplossingen om te voorkomen dat we volgend jaar weer zo’n meldpunt nodig hebben.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.