Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Betaald zorgverlof voor mantelzorgers werkt’

Mantelzorgers die ook werken voor een baas, hebben baat bij betaald zorgverlof. Tot die conclusie komt de Abvakabo FNV naar aanleiding van een onderzoek onder ruim zevenhonderd bondsleden, die werken in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
'Betaald zorgverlof voor mantelzorgers werkt'

Het rapport is dinsdagmiddag uitgereikt aan minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. De bond deed afgelopen zomer onderzoek naar de effecten van de mantelzorgregeling in de cao voor de GGZ. Deze regeling maakt het medewerkers die langdurig mantelzorg verlenen mogelijk om hier volledig doorbetaald verlof voor aan te vragen. Het rapport is opgesteld in samenwerking met Werk & Mantelzorg, een samenwerkingsverband tussen Mezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg en HR-adviesbureau Qidos.

Overbelast
‘Zowel werknemers als werkgevers zijn gebaat bij de regeling omdat 90 procent van de mensen die langdurend zorgverlof gebruiken of hebben gebruikt, aangeeft dat de regeling helpt om werk en zorg beter te combineren. Mantelzorgers houden hun werk daarom langer vol en raken minder snel overbelast’, aldus de onderzoekers.

Cao-tafel
Abvakabo FNV-bestuurder Elise Merlijn zegt dat het onderzoek het beeld bevestigt dat de bond zelf al had. ‘Een goede verlofregeling is essentieel om langdurig mantelzorg te combineren met een baan. En met het groeiend aantal mantelzorgers in Nederland wordt dat een steeds belangrijker onderwerp aan de cao-tafel. Als er in andere cao’s geen goede afspraken komen, en werknemers langer moeten doorwerken, komt de mantelzorg de komende jaren onder druk te staan.’

Betaalde baan
Nederland telt volgens de Abvakabo FNV 2,6 miljoen mantelzorgers. Zij zorgen minimaal acht uur per week en/of minimaal drie maanden voor een ander. Ongeveer 70 procent in de leeftijdsgroep tot 65 jaar combineert dit met een betaalde baan..

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Lees ook:

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.