Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Banengroei voor gehandicapten is geen echte groei

De cijfers geven een positieve beweging aan, maar de werkgelegenheid voor mensen met een beperking is niet echt gegroeid. Dat stelt Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid en re-integratie.
sociale werkplaats
Foto: ANP

Cedris reageert op de cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waaruit zou blijken dat er in twee jaar 11.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een beperking. Maar in deze meting is vooral sprake van verschuiving van werk en niet van extra werk, stelt de vereniging. ‘Het overgrote deel van de getelde banen zijn detachering en begeleid werken door bemiddeling van Sociale Werkbedrijven.’

In twee jaar zijn er bijna 11.000 banen bijgekomen voor mensen die door een beperking niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Binnen het bedrijfsleven kwamen er ruim 9000 banen bij, de rest bij de overheid. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Lees meer >>

Werkgelegenheid

Het gaat dus om mensen met een beperking die doorgaans al een baan hadden bij een sociaal werkbedrijf. In 2013 en 2014 zijn ruim 4000 mensen vanuit de sociale werkplaatsen gedetacheerd en begeleid naar werk bij reguliere bedrijven. Dat het ministerie deze detacheringen meetelt, is volgens Cedris wel terecht, want het zijn immers nieuwe werkplekken in de private sector. ‘Het laat zien dat een beweging naar inclusief werkgeverschap is ingezet.’ Maar er is niet echt meer werkgelegenheid voor mensen met een beperking.

Echte mensen

De baanafspraak mag wat Cedris betreft vanaf nu verantwoord worden in “echte mensen aan het werk”. Het ministerie telt nu 10.732 banen, maar op deze banen werken minder personen, namelijk 7304 mensen. Het benoemen van het aantal mensen dat echt aan het werk is, doet meer recht aan de werkelijkheid, aldus de vereniging.

Werkplek

Eind dit jaar moet het bedrijfsleven 6000 extra banen hebben voor mensen die zich door ziekte of handicap moeilijk kunnen redden op de arbeidsmarkt. Vanaf 2017 hangt bedrijven die niet genoeg arbeidsgehandicapten in dienst nemen, een boete boven het hoofd van 5000 euro per niet-ingevulde werkplek.

Discussie

Denk jij dat het lukt om zoveel extra banen voor mensen met een beperking te realiseren? En vind je het terecht dat werkgevers die niet genoeg mensen met een beperking in dienst nemen daarvoor een boete krijgen? Reageer via de reageerknop >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.