Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Asscher pakt werkstress in zorg aan

In Nederland wordt een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid en agressie op de werkvloer. Zorg en onderwijs zijn de sectoren waarin werknemers een hoog risico lopen. Minister Asscher wil deze werkstress aanpakken.
Asscher pakt werkstress in zorg aan
Foto: ANP Photo

Asscher trekt 1 miljoen euro uit voor de aanpak van psychosociale arbeidsbelasting om verzuim en uitval terug te brengen. Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de grootste arbeidsrisico’s, zo blijkt uit werkgevers- en werknemersenquêtes en cijfers van het CBS. Vanaf april 2014 gaat Asscher samen met werkgevers en werknemers vier jaar lang extra aandacht besteden aan het voorkomen van uitval door PSA.

Mantelzorg

De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat werkstress en de gevolgen daarvan bij veel bedrijven nog onvoldoende bespreekbaar zijn. Dat moet volgens hem veranderen. Er moet extra aandacht komen voor de balans tussen werk en privé, de positie van mantelzorgers, en flexwerkers die vaak te maken hebben met een hoge werkdruk en een onzeker perspectief. Verder wil de minister stimuleren dat afspraken over de aanpak van werkdruk ook in de cao’s worden vastgelegd.

 

Wat kun je zelf doen wanneer de werkdruk te hoog wordt? Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.