Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe kun je werkstress tegengaan?

Minder tijd voor meer cliënten en met minder collega’s. In de zorg zijn dit onder meer de ingrediënten voor werkstress. Deze stress kan uiteindelijk leiden tot een burnout en moet daarom serieus genomen worden. Wat kun je zelf doen wanneer de werkdruk te hoog wordt?
Hoe kun je werkstress tegengaan?
Foto: ANP Photo

Analyseer je eigen situatie

Voel jij veel stress wanneer je aan je werk denkt of wanneer je naar je werk gaat? Dat is een slechte zaak! Analyseer je eigen situatie: wat vind je stressvol in je werk? Wat is de oorzaak daarvan? Wat moet er gebeuren (en wat is realistisch) wil je die oorzaak weg kunnen nemen? Wat kun je zelf doen en welke hulp heb je daarbij nodig?

Overleg met je leidinggevende

Geef bij je leidinggevende aan dat je serieuze werkstress ervaart. Wanneer je niks zegt, kan hij of zij niks voor je betekenen. Zorg er wel voor dat je het gesprek met je leidinggevende goed voorbereidt. Geef aan wat jou stress geeft en welke mogelijke oplossingen daarvoor bestaan. Misschien kan een roosterwijziging al voldoende zijn, of merk jij dat bepaalde afspraken op papier wel, maar in de praktijk helemaal niet werken. Zorg ervoor dat je rustig kunt praten en dat er voldoende tijd is om je probleem te bespreken. Maak concrete afspraken: wat ga jij doen en wat gaat je leidinggevende doen en plan eventueel nog een afspraak om te kijken hoe het gaat.

Praat met je collega’s

Niet iedereen ervaart stress op dezelfde manier. De een wordt zenuwachtig van een ingewikkeld rooster, terwijl de ander daar moeiteloos mee omgaat. Praat met je collega’s over de stress die je ervaart en vraag hoe zij ermee omgaan.

Denk positief

Veel situaties kun je niet ontlopen, zeker als het om werk gaat.  Dus je zal er op een of andere manier toch mee om moeten gaan. Bekijk jij situaties eigenlijk vaak positief of juist negatief? Bedenk dat je gedachten je gevoelens en daarmee je acties bepalen. Negatieve gedachten leiden vaak tot piekeren, terwijl een focus op het positieve juist meer zelfvertrouwen oplevert.

Neem voldoende tijd voor ontspanning

Iedere vorm van stress vraagt veel energie van je lichaam. Gevolgen daarvan zijn onder meer vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid en  hartkloppingen. Zorg ervoor dat je lichaam voldoende ontspant. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, ga een stuk wandelen of luister naar je favoriete muziek. Zoek naar wat jouw lichaam ontspant.

Zeg nee

Wanneer een collega of leidinggevende jou vraagt om iets te doen wat je niet kunt of waar je geen tijd voor hebt, zeg je dat dan? Voordat je duidelijk ‘nee’ kunt zeggen, moet je eerst goed weten wat je wel of niet kunt of wilt. Zeg dan ondubbelzinnig nee en geef de reden waarom het niet kan. Daar hoeven niet allerlei excuses en sorry’s aan te pas te komen. Wees helder en eerlijk en probeer als het kan een andere oplossing aan te dragen of mee te denken.

In Nederland wordt een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk, baanonzekerheid en agressie op de werkvloer. Zorg en onderwijs zijn de sectoren waarin werknemers een hoog risico lopen. Minister Asscher wil deze werkstress aanpakken. Lees hier meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.