Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsperspectieven van hogeropgeleide vrouwelijke vluchtelingen

Hoger opgeleide vrouwelijke vluchtelingen kunnen waardevolle bijdrage leveren op de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij hebben in het land van herkomst vaak jaren werkervaring opgedaan. Ze zijn bijzonder gemotiveerd om weer aan het werk te gaan. Hier blijven hun kwaliteiten vaak onbenut.
Arbeidsperspectieven van hogeropgeleide vrouwelijke vluchtelingen

Dit komt onder andere omdat gemeenten weinig specifiek beleid voor deze vrouwen voeren. Sterker nog, deze vrouwen blijven vaak helemaal buiten beeld bij de gemeente. De gemeente houdt geen rekening met hun problematiek én met hun capaciteiten.

Het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar de gemeentelijke infrastructuur waar deze groep vrouwen mee te maken heeft. In drie gemeenten, Amersfoort, Utrecht en Rotterdam, is gekeken hoe het arbeidsmarktbeleid is vormgegeven, welke initiatieven er specifiek voor hoger opgeleide vrouwelijke vluchtelingen zijn en hoe expertise op dit terrein wordt ingeschakeld. 

De onderzoekers komen tot de slotsom dat gemeenten kansen laten liggen en dat het nodig is om voor deze vrouwen gericht beleid te ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door een centraal loket in het leven te roepen voor de begeleiding van hoger opgeleide vluchtelingen, waar specifieke kennis van de doegroep aanwezig is en dat de doelgroep adequaat kan wijzen op hun mogelijkheden in de samenleving.
 
Auteur: M. de Gruijter en R. Lammerts
Uitgever: Verwey-Jonker Instituut, 2008
ISBN: 90-5830-255-7
Prijs: € 7,-

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.