Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arbeidsmarktcijfers voor jeugdzorg en welzijn

Werknemers in de jeugdzorg zijn gemiddeld 42 jaar oud en werken 29 uur per week. In het welzijn zijn werknemers iets ouder: 44 jaar en werken ze gemiddeld 26 uur per week. Het FCB heeft interessante arbeidsmarktfeiten op een rij gezet.
Arbeidsmarktcijfers.jpg
De prognose van FCB is dat het aantal banen in de jeugdzorg tot 2019 iets afneemt naar 26.000. - Foto: Fotolia

FCB, de ondersteuningsorganisatie voor werkgevers en werknemers in zorg- en welzijnsbranches heeft een dwarsdoorsnede gemaakt van werknemers in de welzijns- en jeugdzorgbranche. Dat geeft een aardige indruk van de gemiddelde werknemer in beide branches; het aantal uur dat ze werken, het salaris dat ze verdienen, de leeftijd en de toekomstperspectieven.

Fulltime krachten jeugdzorg

In de jeugdzorg zijn werknemers gemiddeld 42 jaar oud en werken ze gemiddeld 29 uur per week. Deze cijfers zijn gebaseerd op de 29.100 werknemers die in 2015 in de jeugdzorg werkten. Meer dan de helft van de medewerkers werkt juist veel uur per week: 80-100 procent waarbij 100 fulltime is. Ruim 28 procent van de werknemers in de jeugdzorg werkt 6-80 procent van de tijd.

Prognose arbeidsmarkt jeugdzorg

Vergeleken met de andere branches die FCB onderzocht (welzijn en kinderopvang) ligt het aantal fulltime banen in de jeugdzorg (23.500) niet ver af van het aantal werknemers (29.100). De prognose is dat het aantal banen in de jeugdzorg tot 2019 iets afneemt naar 26.000. De daling zal volgens het FCB al dit jaar worden ingezet. Leeftijdgroepen zijn binnen de jeugdzorg redelijk evenredig verdeeld. De grootste groep is tussen de 35 en 49 jaar, maar 28 procent is 50+ en 32 procent is jonger dan 34 jaar. Het gemiddelde fulltime maandsalaris in de jeugdzorg is met 3.200 euro hoog vergeleken met de twee andere onderzochte branches.

Kleine contracten welzijn

In de welzijnsbranche werkten in 2015 55.200 werknemers. Zij zijn gemiddeld 44 jaar oud en werken 26 uur per week. In het welzijnswerk zijn relatief meer werknemers met een kleiner contract, vergeleken met de jeugdzorg. Van de 55.200 banen, zijn er 39.000 banen fulltime. Hoewel ruim 40 procent van alle werknemers veel uren werkt (meer dan 80 procent), zijn de andere categorieën met minder werkuren per week ook goed vertegenwoordigd.

Jonge werknemers

FCB schat dat het aantal banen in het welzijnswerk de komende jaren niet al te veel schommelt. Wel liggen er kansen om het aantal jongere werknemers (jonger dan 34) te verhogen. Zij zijn met 27 procent iets ondervertegenwoordigd in het werknemersbestand. Ook hier is het aantal werknemers tussen de 35-49 jaar het hoogst (38 procent). Werknemers die in 2015 fulltime werkten in het welzijn, verdienden in 2015 gemiddeld 2.940 euro.

Uit de arbeidsmarktrapportage bleek onlangs dat ondanks ontslagen in de zorg- en welzijnsbranche, er over twee jaar een tekort is aan werkemers. Het advies was dan ook: ‘Er moeten direct meer studenten worden opgeleid in de zorg en in pedagogische mbo-opleidingen.’ Lees meer over dit onderzoek

Lees meer over de arbeidsmarktcijfers op de website van het FCB

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.