Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Alternatief SVB moet vooral solide zijn’

Dat er een alternatief moet komen voor de Sociale Verzekeringsbank (SVB) voor het uitbetalen van het persoonsgebonden budget (pgb) wordt breed gedragen in de Tweede Kamer en daarbuiten. De Belangenvereniging voor pgb-houders, Per Saldo, waarschuwt echter voor een nieuw fiasco.

Het laatste wat gedupeerde pgb-houders nu kunnen gebruiken is een nieuwe uitbetalingschaos. Het nieuwe systeem moet vooral klantvriendelijk, solide en eenvoudig zijn. De budgethouder moet de regie krijgen. Dit schrijft Per Saldo in een reactie op het debat in de Tweede Kamer.

Computersysteem

De Tweede Kamer wil dat het roer omgaat. Na kritiek van deskundigen dat de uitbetaling van het pgb geen succes kan worden omdat het computersysteem van de SVB hier niet geschikt voor is, vinden ook de regeringspartijen VVD en PvdA dat deze taak bij de SVB kan worden weggehaald. Oppositiepartijen vroegen daar al eerder om.

De Nationale Ombudsman heeft het rapport over het debacle bij de uitvoering van het nieuwe pgb-trekkingsrecht gepubliceerd. ‘De overheid moet nu lering trekken en maatregelen nemen.’ Lees meer

SVB nog steeds optie

Nog voor de zomer willen de partijen alternatieven voor de SVB zien. In debat met de Kamer beloofde Van Rijn dinsdagavond dat hij aan de slag gaat. De bewindsman wil alle mogelijkheden op een rijtje zetten. Daarbij kijkt hij ook naar mogelijke verbeteringen bij de SVB. Net als zijn collega Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft hij er nog steeds vertrouwen in dat de SVB deze taak aankan. Van Rijn wees erop dat het pgb-systeem ingewikkeld is en blijft, omdat het over veel schijven gaat. ‘In welk model je ook zit, je blijft bezig met verschillende spelers.’Hij wil in de nieuwe opzet, net als de Kamer, veel rekening houden met de mensen die een pgb hebben.

Budgethouder

Per Saldo is enthousiast over het alternatieve plan van D66-Kamerlid Vera Bergkamp, om budgethouders via een speciale bankrekening zélf hun betalingen aan zorgverleners te laten doen. ‘Met dit nieuwe plan is er vooraf een akkoord op het budgetplan pgb en de zorgovereenkomsten door het zorgkantoor of de gemeente, waarna de budgethouder weer aan zet is als het gaat om de uitbetalingen aan de goedgekeurde zorgverlener.’

Uitbetalen

Omdat het enige tijd duurt voordat een ander manier van uitbetalen een feit zal zijn, zal er in 2016 ‘knetterhard’ moeten worden gewerkt aan verbeteringen van het huidige systeem, aldus Van Rijn.

Lees meer over de pgb-perikelen in het online dossier pgb >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.