Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Akkoord bereikt over CAO Welzijn

De MOgroep en de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben een akkoord bereikt over de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening 2012-2013. De cao gaat vooralsnog vanaf 1 januari 2013 gelden.
Akkoord bereikt over CAO Welzijn

De vakbonden en de brancheorganisatie willen met het nieuwe akkoord inspelen op belangrijke ontwikkelingen waar de branche mee te maken heeft. Zoals de transities de ontwikkelingen in de sociale zekerheid en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Lees hier het hele cao-akkoord Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening >>

Wijzigingen
Voor de korte termijn zijn er wijzigingen op het gebied van de lonen, het wachtgeld, de jaarurensystematiek, het adviesrecht van de OR bij reorganisaties en de werkkostenregeling. Voor de lange termijn komt er een een fundamentele heroverweging van de cao. Er worden onder meer aanpassingen gedaan als gevolg van wijzigingen van de WW-duur en de pensioengerechtigde leeftijd.

Lonen

Vanaf 2011 zijn de lonen in de branche W&MD niet gestegen en liepen ze niet in de pas met de inflatie. Er wordt nu een relatief beperkte loonstijging doorgevoerd. Per 1 december 2012 is er een salarisstijging van 1%, per 1 februari 2013 wordt het salaris met 1,5% verhoogd en in juli 2013 wordt een eenmalige uitkering van 300 euro bruto uitgekeerd naar rato van het dienstverband voor werknemers die op 1 juli 2013 in dienst zijn.

Wachtgeld

De overgangsregeling wachtgeld wordt gewijzigd. Om ontwikkeling en mobiliteit te versterken, moeten werknemers actief werken aan hun eigen loopbaan en mobiliteit; zij moeten passende banen (ook buiten de sector) accepteren en er komen andere afspraken rond reistijden, (om)scholing en sancties. Ook zijn er veranderingen in de duur en hoogte van het wachtgeld voor bepaalde groepen werknemers. Zo wordt de hoogte van het wachtgeld gemaximeerd tot het maximum dagloon van de WW.

Pensioen

In de cao wordt een bepaling opgenomen om de werknemer de mogelijkheid te bieden om op basis van vrijwilligheid onder de cao door te blijven werken na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Het adviesrecht bij reorganisatie van de OR is aangepast, evenals het reglement voor de geschillencommissie.

Leden

De MOgroep bespreekt het onderhandelaarsakkoord op 19 november, en zal het vervolgens met bestuursadvies tijdens de ALV op 10 december ter stemming voorleggen aan de leden.

Bron: MOgroep/ANP-Photo/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.