Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

ActiZ: ‘We hebben definitief een nieuwe cao VVT’

‘Nu de leden van FBZ ook akkoord zijn met het principe-akkoord, hebben we definitief een nieuwe cao VVT 2012-2013’, meldt Aad Koster, directeur van ActiZ, op Twitter. Vorige week stemde de achterban van werkgeversorganisatie ActiZ in en al eerder die van de vakbonden CNV en NU ’91.
ActiZ: ‘We hebben definitief een nieuwe cao VVT’

Het wachten was op de leden van Federatie van Beroepsorganisaties in de Zorg (FBZ),  die dus – naar verwachting hebben ingestemd met de nieuwe cao voor 430.000 werknemers in de verpleeg- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg en de kraamzorg.

Afspraken
In de nieuwe cao voor 2012 en 2013 is een loonsverhoging van 2,2 procent afgesproken, verspreid over anderhalf jaar. Daarnaast worden de jeugdlonen gefaseerd afgeschaft en zijn er afspraken om met medewerkers grote contracten af te sluiten en de arbeidsduur uit te breiden. Verder gaat de wachtdienstvergoeding in de kraamzorg gefaseerd met 30 procent omhoog. Ook komt er een experiment waarin de regelruimte en autonomie van de professionals worden toegepast in de VVT.

Onderhandelingen

Eind mei bereikten de werkgeversorganisaties en de vakbonden na moeizame onderhandelingen een principe-akkoord.  Het overleg strandde verschillende keren. De Avakabo FNV kon zich uiteindelijk niet vinden in het principe-akkoord en haakte af.

Bron: Twitter/ActiZ

4 REACTIES

  1. Ik vind de ABVA/Kabo moet deze CAO verwerpen en als het bindend wordt verklaart, gelijk deze CAO opzeggen.
    Het kan niet zo zijn dat kleine bonden de minderheid dus,de meerderheid zijn wil oplegd. dit hebben we net gehad in het kabinet.
    Ik vind wel dat de kleinere bonden mee mogen onderhandelen maar niet de grotere op zij schuiven en de werkgevers hun gang laten gaan. Die komen wel voor zichzelf op.

  2. Lees alle reacties
  3. @Nicole: dat CNV onderzoek moet je echt niet serieus nemen! Bekijk het maar eens. Slechts 20% van de ondervraagden kent de inhoud van de cao en is het hiermee eens! Hoezo draagvlalk? Ik ben lid van het CNV maar schaam mij diep voor mijn vakbond.

  4. Gek zeg, het grootste gedeelte van de werknemers in de zorg is tegen deze CAO, door deze CAO verliezen we vele werkers in de zorg en zullen er ook weinig meer bijkomen. Het is een schande dat deze harde werkers geen betere CAO kunnen krijgen en wel 14,5 % salarisverhoging voor de toch al top verdieners.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.