Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ: plan tegen massaontslag thuiszorg

Om het ontslag van duizenden werknemers in de thuiszorg tot een minimum te beperken, heeft brancheorganisatie ActiZ een plan opgesteld. Een nieuwe thuiszorg-cao en de introductie van een dienstencheque voor huishoudelijke hulp zijn twee onderdelen van het plan.
ActiZ: plan tegen massaontslag thuiszorg
Foto: ANP Evert Elzinga

ActiZ verwacht het grote verlies aan werkgelegenheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt op te kunnen vangen met gesubsidieerde coupons waarmee cliënten huishoudelijk hulp kunnen inkopen. Facilitair dienstverlener Vebego en adviesbureau PWC verrichten op dit moment onderzoek naar deze dienstencheque op basis van het Belgische model. ActiZ is al in overleg met andere (werkgevers)organisaties over de overname van personeel, onder meer werknemers in de facilitaire dienstverlening. Dat meldt Zorgvisie.

Asscher-gelden

Verder wil ActiZ met een sectorplan aanspraak maken op de zogenoemde Asscher-gelden voor knelpunten op de arbeidsmarkt. Hierin staan voorstellen voor mobiliteitsbevordering van werk naar werk en om-, bij- en nascholing voor onder andere medewerkers in de hulp bij het huishouden.

Cao-VVT

Ten slotte wil ActiZ in de nieuwe cao-VVT, waarover nu wordt onderhandeld, afspraken maken met alle vakbonden hoe om te gaan met de Wmo-problematiek, zoals de tarieven die gemeenten hanteren. Daarmee wil ActiZ prijsdumping voorkomen, regelen dat er afspraken gemaakt worden over de overname van personeel bij aanbestedingen, over de positie van alfahulpen en vernieuwing en aanpassing van de arbeidsvoorwaarden (cao). ActiZ wil op basis van deze afspraken, samen met de vakbonden, in overleg met het ministerie van VWS en gemeenten om een en ander vast te leggen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.