Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

ActiZ en BTN willen eenmalig extra loonuitbetaling

'Werknemers moeten niet de dupe worden van het mislukken van het cao-overleg verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg.' Aldus werkgeversorganisaties ActiZ en BTN. Zij willen een eenzijdige loonbetaling van één procent doen. Abvakabo FNV noemt het ‘ongehoord dat werkgevers op deze manier hun gelijk willen halen.’
ActiZ en BTN willen eenmalig extra loonuitbetaling

In september liep het cao-overleg vast. Vakbonden en werkgeversorganisaties ruziën over de salarisverhoging en leeftijdsuren. De werkgevers hebben voor een tweejarige cao een structurele loonsverhoging van 2,5 procent geboden en een eenmalige uitkering van 0,4 procent van het jaarsalaris. De bonden eisen 3,5 procent. De vakbonden hebben na bijna een half jaar onderhandelen het laatste aanbod van de werkgevers afwezen. Volgens de werkgevers lagen er al goede afspraken op tafel over werkgelegenheid en scholing.

Eenzijdige actie
Vakbond Abvakabo FNV is woedend over de eenzijdige actie van de werkgevers: ‘Het is belachelijk dat je, als je in cao-onderhandelingen niet je zin krijgt, zegt “Dan gaan we zelf wel dingen doen”, zegt vakbondsbestuurder Wim van den Hoorn in Zorgvisie. ‘Er zijn veel verschillen, die moet je overbruggen. Wij zijn daartoe bereid en zijn de werkgevers vorige week nog tegemoetgekomen, maar zij zeggen “Er komt geen spetter bij”.’ De bonden gaan acties voeren en werkgevers in regionale overleggen ‘onder druk zetten’.

Geen zicht
ActiZ concludeert dat er door het opnieuw mislukken van het cao-overleg op afzienbare termijn geen zicht is op een nieuwe cao. ‘Ook een laatste handreiking van de werkgevers werd niet geaccepteerd door de vakbonden. Daarom zullen ActiZ en BTN hun leden tijdens de eerstvolgende algemene ledenvergadering in november voorleggen om over te gaan tot een eenmalige loonuitbetaling van één procent per 1 maart 2010. Deze uitbetaling zal plaats vinden in december 2010.’

Scholingsbudget
Werkgeversorganisaties willen onderzoeken of zij ook andere onderdelen uit de cao-bieding eenzijdig kunnen doorvoeren, zoals de overnameplicht van personeel bij aanbesteding huishoudelijke zorg, en het instellen van een scholingsbudget van twee procent.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: foto: ANP Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Actiz en BTN zullen hun leden tijdens de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering in november voorleggen om over te gaan tot een eenmalige loonuitbetaling van één procent per 1 maart 2010. Deze uitbetaling zal plaats vinden in december 2010. Voorgaande las ik op de website van Actiz (via mijn personeelslogin,daar)
    Let wel: een eenzijdige loonbetaling is geen structurele loonsverhoging…. bij een éénzijdige loonbetaling krijg ik in 2010 1x een kadootje van bruto 300 euro (mijn jaarsalaris is ongeveer 30.000).
    Van het netto bedrag kan ik misschien net een driekwart winterjas kopen !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.