Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Abvakabo opent referendum over cao-akkoord

Abvakabo FNV heeft een referendum geopend over de cao VVT. De vakbond vindt dat uit het principeakkoord dat de andere vakbonden onlangs met de werkgevers hebben gesloten ‘geen waardering spreekt voor de medewerkers in de zorg’. Met het referendum wil FNV kijken hoeveel draagvlak het akkoord heeft op de werkvloer.
Abvakabo opent referendum over cao-akkoord

Het nieuwe cao-akkoord voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) werd eerder deze maand gesloten door de kleine vakbonden CNV, NU91 en FBZ. Het akkoord zou volgens FNV slechts 4 procent van de zorgmedewerkers vertegenwoordigen.

Werkdruk
FNV stelt dat grote problemen als werkdruk en flexibilisering, die ervoor zorgen dat de kwaliteit van zorg en werk onder druk staan, niet worden aangepakt. Ook zou de loonsverhoging van 1,2 procent mager zijn in vergelijking met andere zorg cao’s en minder dan de inflatie. 

Referendum
De komende drie weken houdt FNV een tour langs de grote zorginstellingen in Nederland om medewerkers te informeren. Ook verspreidt de vakbond een referendumkrant en wordt er een openbaar debat over de cao georganiseerd op 18 juni.

Protestactie
Medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling Osira protesteerden donderdag tegen het cao-akkoord. In een spontane actie hebben zij hun verpleeghuis bezet. ‘Wij eisen gehoord te worden. Dit akkoordje doet niets aan de hoge werkdruk waaronder wij al jaren moeten werken. Er moet echt wat veranderen, want wij willen kwalitiet van zorg bieden. Dat betekent meer collega’s, minder flexibilisering en meer waardering,’ zegt zorgmedewerker Soraya.

 

Bron: Abvakabo FNV/ANP-Photo

2 REACTIES

  1. @Ronald: Wil je erover praten? Je klinkt een beetje gefrustreerd. Ik ken je niet maar je reactie spreekt boekdelen…. Mijn collega’s en ik staan achter de actie en wij eisen de zorg terug, die is van ons! Je doet net of je erbij was!! Maar dat was helaas niet zo.

  2. Lees alle reacties
  3. “spontaan” was deze actie niet; camera’s en mensen van SP en AbvaKabo waren vanaf de start aanwezig en past het ook niet mooi bij het startschot van het referendum? Media laten zich door SP en AbvaKabo misbruiken.
    Medewerkers van de betreffende locatie waren er overigens ook nauwelijks; op de televisiebeelden konden er drie (3) worden herkend, naast natuurlijk de gestaalde kaders en beroepsdemonstrantenvan SP en AbvaKabo. Zorgwerkers verdienen goede arbeidsomstandigheden en een goede CAO. Als daarvoor gemonsteeerd moet worden of iets moet worden bezet: prima. Maar doe niet net alsof dit een spontane actie was.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.