Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Abvakabo kondigt acties in zorg aan

Abvakabo FNV gaat na de zomer actievoeren voor een betere cao voor zorgpersoneel. Dat heeft Lilian Marijnissen van de vakbond woensdag gezegd. Abvakabo FNV heeft de onlangs afgesloten cao voor verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) niet ondertekend en voelt zich derhalve vrij om actie te gaan voeren.
Abvakabo kondigt acties in zorg aan

De vakbond heeft besloten actie te gaan voeren na een referendum over de cao. Daarop reageerden de afgelopen 3 weken 20.000 mensen uit de sector, van wie 96 procent de cao afwijst, aldus Abvakabo FNV. Het waren niet alleen leden van deze vakbond, maar ook van andere bonden die meededen aan het referendum.

Geen waardering
Abvakabo meent dat de cao geen waardering heeft voor zorgmedewerkers. Bovendien, meent Abvakabo, heeft de cao geen draagvlak, nu die door vier bonden is ondertekend die slechts 4 procent van het zorgpersoneel vertegenwoordigen. CNV, NU91 en FBZ zijn wel akoord gegaan met de arbeidsovereenkomst.

Kleinere bonden
Volgens Abvakabo blijkt uit het referendum ook dat 93 procent van de mensen die bij de kleinere bonden zijn aangesloten, zich ook niet in de afspraken kan vinden. Niet alleen leden van Abvakabo FNV konden zich over de cao uitspreken, maar iedereen die in de sector werkt.

Akkoord voor zorg
Waar de aangekondigde acties zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk gemaakt. De Abvakaboleden hebben inmiddels een eigen ‘Akkoord voor zorg’ samengesteld, aldus Marijnissen. De hoofdpunten daarin zijn minder werkdruk, minder flexibilisering en meer waardering.

Bron: ANP / ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.