Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal gevallen ouderenmishandeling lijkt stabiel

In 2009 zijn ongeveer evenveel gevallen van ouderenmishandeling gemeld als in 2008, zo blijkt uit een inventarisatie van MOVISIE. Wat dit precies betekent, is lastig te bepalen. ‘De registratie is nog niet optimaal. Bovendien is dit het topje van de ijsberg’, stelt Maria van Bavel, adviseur bestrijding ouderenmishandeling.
Aantal gevallen ouderenmishandeling lijkt stabiel

Over 2009 zijn in totaal 656 meldingen doorgegeven aan MOVISIE. Bijna driekwart daarvan is afkomstig van professionals. Van de meldingen werd 16 procent door slachtoffers zelf gedaan. En in 8 procent van de gevallen deden andere familieleden de melding.

Verwaarlozing
De meldingen gaan over psychische mishandeling (36%), lichamelijke mishandeling (28%) en financiële uitbuiting (21%). Verwaarlozing (8%), schending van rechten (7%) en seksueel misbruik (2%) werd minder vaak gemeld. De meldingen komen van verschillende organisaties die zich hebben aangesloten bij het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO).

Politie
De percentages zijn lastig te interpreteren, geeft Van Bavel toe. ‘In 2009 hebben weer andere organisaties cijfers doorgegeven dan in 2008. Bovendien is de manier van registreren van ouderenmishandeling overal weer anders. In sommige regio’s meldt de politie alle gevallen bij het meldpunt huiselijk geweld. In andere regio’s weer niet.’

Huisarts
De problemen met eenduidige registratie hebben te maken met de complexiteit van ouderenmishandeling. Van Bavel: ‘Deze mishandeling komt in uiteenlopende vormen voor en wordt dan ook gemeld bij verschillende partijen: bijvoorbeeld de huisarts, een ggz-instelling of het meldpunt huiselijk geweld.’ De gemeente zou volgens Van Bavel een duidelijke rol in kunnen spelen. ‘Zij zou op meer samenwerking kunnen aandringen, en misschien ook geldelijke ondersteuning kunnen bieden. Zodra er een financiële impuls is voor projecten die ouderenmishandeling moeten tegengaan, krijgt het onderwerp een enorme boost. Is er geen geld meer is, dan zakt alles weer in. We moeten ouderenmishandeling constant op de agenda houden.’

Verpleeghuizen
Sinds 2005 blijven de verhoudingen tussen de meldingen redelijk gelijk, stelt Van Bavel. Psychische en lichamelijke mishandeling en financiële uitbuiting wordt het vaakst gemeld. ‘We zien wel een lichte stijging in het aantal slachtoffers dat zelf meldt. Ook is er een kleine toename van het aantal slachtoffers in verzorging- en verpleeginstellingen. Dat is vrij bijzonder. Blijkbaar weten zij beter de weg te vinden naar een meldpunt of een contactpersoon. Dat is een goede zaak.’

Meer informatie is te lezen in de factsheet Registratie ouderenmishandeling 2009 die te downloaden is op  www.movisie.nl/ouderenmishandeling (Feiten en cijfers).

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.