Aantal coaches neemt explosief toe, de kwaliteit ook?

‘Wildgroei aan coaches’, kopten de landelijke kranten onlangs. Het jonge beroep is zo populair, dat velen zichzelf coach noemen zonder dat zij er daadwerkelijk voor zijn opgeleid. Is dat erg? En: hoe verwijs je als professional of organisatie door naar een goede coach?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
wildgroei aan coaches
Foto: AdobeStock

De afgelopen vijf jaar is het aantal coaches in ons land toegenomen met 66 procent. Met die cijfers vers op het netvlies, laten beroepsverenigingen voor psychologen en bedrijfsartsen van zich horen: ze zijn bezorgd om de kwaliteit van veel coaches. Er staan 63.000 coaches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, waarvan er 6500 aangesloten zijn bij beroepsverenigingen als NOBCO of de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). ‘Dat zijn er niet veel, en eigenlijk is zo’n aansluiting de enige manier om kwaliteit te borgen’, zegt Wardy Doosje, voorzitter van de LVSC.

Registratie en keurmerk

Aansluiten bij een beroepsvereniging

2
1723

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder

2 REACTIES

  1. Bedankt mevrouw Jans-Kuperus.Al bijna veertig jaar zet de beroepsvereniging LVSC zich daarom in voor certificering van supervisoren en coaches.Onze ruim 2000 aangesloten leden zijn gehouden aan de gedragscode en de bijbehorende klachtenregeling. Daarnaast is er een beroepsregister voor LVSC-registercoaches. Zij onderscheiden zich doordat ze een erkende coachopleiding hebben gevolgd en zich iedere 5 jaar dienen te herregistreren. Dit doen ze door aan te tonen dat ze voldoende ‘vlieguren’ draaien , bijscholing volgen en aan intervisie doen. Vind onze coaches en info via http://www.lvsc.eu .

  2. Lees alle reacties
  3. Goed dat de LVSC aandacht vraagt voor het belang van professionalisering van coaches. De complexiteit van zorgvragen in zorg en welzijn neemt toe en
    steeds meer professionals hebben behoefte aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een gecertificeerd coach kan hierin goede begeleiding bieden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.