Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Aantal coaches neemt explosief toe, de kwaliteit ook?

‘Wildgroei aan coaches’, kopten de landelijke kranten onlangs. Het jonge beroep is zo populair, dat velen zichzelf coach noemen zonder dat zij er daadwerkelijk voor zijn opgeleid. Is dat erg? En: hoe verwijs je als professional of organisatie door naar een goede coach?
wildgroei aan coaches
Foto: AdobeStock
Premium

De afgelopen vijf jaar is het aantal coaches in ons land toegenomen met 66 procent. Met die cijfers vers op het netvlies, laten beroepsverenigingen voor psychologen en bedrijfsartsen van zich horen: ze zijn bezorgd om de kwaliteit van veel coaches. Er staan 63.000 coaches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, waarvan er 6500 aangesloten zijn bij beroepsverenigingen als NOBCO of de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). ‘Dat zijn er niet veel,

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


 • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
 • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
 • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

4 REACTIES

 1. Ik (Welzijnscoach Welzijn op recept en Welzijnwerker) merk dat binnen de sector Welzijn er steeds meer vraag is naar een coachende rol van welzijnswerkers. O.a.vrijwilligers die mensen met een beperking gaan begeleiden in hun vrijwilligerswerk in de wijk, collega’s met stress klachten. Mensen die een o.a. gezondere leefstijl , stress klachten hebben en veelvuldig bij huisarts komen, verwezen worden door een 1e lijn hulpverlener naar de welzijnscoach. Zijn er mensen die dit herkennen?
  ik overweeg een HBO opleiding coaching te gaan volgen en het in mijn werk te gaan gebruiken.

  • Dag Wendy,
   Op het eerste deel van je vraag kan ik je niet adviseren of mee praten omdat ik niet in het werkveld van zorg&welzijn zit. Vanuit de beroepsvereniging LVSC (vereniging voor supervisie en coaching) kunnen we wel met je meedenken als het gaat om wat voor HBO opleiding Coaching zou passen bij de vragen die je hebt en wat je wilt leren.
   Mocht ik hierin iets voor je kunnen betekenen, laat het mij gerust weten. Vriendelijke groet, Anique Laanstra

 2. Lees alle reacties
 3. Bedankt mevrouw Jans-Kuperus.Al bijna veertig jaar zet de beroepsvereniging LVSC zich daarom in voor certificering van supervisoren en coaches.Onze ruim 2000 aangesloten leden zijn gehouden aan de gedragscode en de bijbehorende klachtenregeling. Daarnaast is er een beroepsregister voor LVSC-registercoaches. Zij onderscheiden zich doordat ze een erkende coachopleiding hebben gevolgd en zich iedere 5 jaar dienen te herregistreren. Dit doen ze door aan te tonen dat ze voldoende ‘vlieguren’ draaien , bijscholing volgen en aan intervisie doen. Vind onze coaches en info via http://www.lvsc.eu .

 4. Goed dat de LVSC aandacht vraagt voor het belang van professionalisering van coaches. De complexiteit van zorgvragen in zorg en welzijn neemt toe en
  steeds meer professionals hebben behoefte aan persoonlijke en professionele ontwikkeling. Een gecertificeerd coach kan hierin goede begeleiding bieden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.