Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

7 signalen van financiële uitbuiting

Ouderen worden vaak geholpen bij hun administratieve zaken. Omdat ze digitaal hun weg (nog) niet zo goed kunnen vinden, of omdat het niet meer zo goed zelfstandig lukt. Dat maakt ouderen gevoeliger voor financiële uitbuiting.
financiële uitbuiting ouderen
Foto: ANP XTRA

Elk jaar worden 30.000 ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting. De daders zijn hun eigen kinderen, familieleden, bekenden of hulpverleners. Financiële uitbuiting kan in verschillende vormen voorkomen. Het kan regelrecht stelen zijn zoals sieraden, geld of spullen wegnemen uit huis. Spullen tegen de wil van de oudere verkopen of aankopen doen op naam van de oudere. Soms worden ouderen gedwongen hun testament of wilsbeschikking te wijzigen of worden ze financieel kort gehouden, terwijl er wel geld is.

Samenwerken

Op 15 juni is de Brede Alliantie ‘Veilig financieel ouder worden’ van start gegaan. Dat is een samenwerkingsverband van twintig organisaties die financiële uitbuiting van ouderen tegen willen gaan. Bij deze alliantie zijn bijvoorbeeld gemeenten, banken, vrijwilligersorganisaties, ouderenorganisaties, politie, kenniscentra en het ministerie van VWS aangesloten. De Brede Alliantie is onderdeel van het actieplan ‘Ouderen in veilige handen’.

Dit zijn mogelijke signalen van financiële uitbuiting:

  1. Liggen er veel aanmaningen, brieven van incassobureau’s? Of ligt er post van vreemde aanbieders?
  2. Is de oudere afgesloten van gas en elektra?
  3. Ontbreekt er op onverklaarbare wijze geld?
  4. Verandert er iets in de woonsituatie? Verdwijnen er waardevolle spullen uit huis?
  5. Ligt er ander of minder eten in de koelkast?
  6. Is de oudere verward of angstig? Weigert hij of zij informatie te geven over de financiële situatie?
  7. Is het bijna niet mogelijk om de oudere alleen te spreken, zit er altijd iemand bij?

Financiële uitbuiting valt net als fysiek geweld, seksueel geweld, psychisch geweld en verwaarlozing onder de noemer ouderenmishandeling. Als je het signaleert of je hebt een ‘niet-pluis-gevoel’, bespreek dat dan met je leidinggevende. Bespreek het met je cliënt en beslis vervolgens of je gaat melden of hulp gaat organiseren.

Je kan melden bij Veilig Thuis via 0800-2000

Zorgmedewerkers die ouderen beroofd hebben, kunnen bij een andere zorgorganisatie vaak zo weer aan de slag. Een verplichte Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet dit helpen voorkomen. Maar werkt dat wel?

1 REACTIE

  1. Ik lees overal “naar schatting 30.000” ouderen. Het “naar schatting” wordt ook wel weggelaten, dan staat het er als feit. Waar komt dat getal vandaan? Wie heeft die schatting gemaakt en op basis van welke onderzoeksgegevens? Praat alle websites elkaar na, of hebben ze allemaal dit getal zelf gechekt? Dat is relevanter dan het misschien lijkt, want een dergelijk hoog getal veroorzaakt veel wantrouwen en paranoia onder ouderen en kan zelfs onnodig de relatie tussen ouderen en hun goedbedoelende helpende kinderen vertroebelen. Het is dus van belang dat dit hoge cijfer klopt. Ik denk dat het erg overdreven is. Graag de referentie naar de bron van dit getal vermelden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.