Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Werken met ervaringsdeskundigen is spannend

Werken met ervaringsdeskundigen wint terrein binnen de ggz en de verslavingszorg. Maar dat loopt niet altijd heel soepel.
Ervaringsdeskundige
Ervaringsdeskundigen die hulpverlener worden

Ervaringsdeskundigen die hulpverlener worden, moeten vaak stevig in hun schoenen staan. Het duurt even voordat ze als collega’s worden gezien, hun input tijdens vergaderingen wordt handig genegeerd of er wordt gezegd dat werken met ervaringsdeskundigen een rage is die wel weer overwaait. Bovendien is er, ook bij hulpverleners, nog altijd een stigma als het gaat om psychiatrische patiënten.

Ervaringsdeskundig

In de ggz en de verslavingszorg wordt er steeds vaker gewerkt met hulpverleners en vrijwilligers die ervaringsdeskundig zijn. Mensen die hun eigen ervaringen in de zorg gebruiken om de zorg voor andere cliënten te verbeteren. De schatting is dat er 1500 tot 2000 ervaringsdeskundigen in betaalde functies werken. Ook zijn er opleidingen waarbij ex-cliënten worden omgeschoold en wordt ervaringsdeskundigheid inmiddels als vak gegeven op een aantal hogescholen.

Verwarring

Dat de integratie van deze medewerkers niet altijd soepel gaat is niet verrassend. De werkwijze van ervaringsdeskundigen staan in vele opzichten haaks op die van reguliere medewerkers. Ze hebben een andere visie op de behandeling en dat kan botsen en voor verwarring zorgen.

Drempels

Lees in Zorg + Welzijn juli/augustus over ervaringsdeskundigen Pierik en Martha die inmiddels, na heel wat drempels, toch hun draai hebben gevonden. Pierik vindt het helemaal niet erg dat het inpassen van ervaringsdeskundigen in de organisatie niet van een leien dakje gaat. ‘Dat is juist de kracht van het feit dat jij er bent en heel veel oproept.’

Tips om de inzet van ervaringsdeskundigen goed te laten verlopen:

  • Zorg dat er ondersteuning is voor de inzet van ervaringsdeskundigen
  • Investeer in voorlichting en training van de medewerkers en zorg dat er draagvlak is
  • Bedenk duidelijk wat je van een ervaringsdeskundige verwacht en wat hij of zij daarvoor moet kunnen
  • Ga me ervaringsdeskundigen in zee die een opleiding hebben gehad om te leren hoe ze hun ervaringen positief kunnen inzetten
  • Stop niet te snel als de samenwerking niet meteen goed gaat, beschouw het als een leerproces.

Herkenbaar?

Werk jij met ervaringsdeskundigen in je organisatie? En hoe gaat dat? Deel je verhaal via de reageerknop.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik heb naast een ervaringsdeskundige vrijwilligerswerk gedaan. Ik had bewondering voor de manier waarop ze keek naar clienten, hoe ze altijd zocht naar wegen om haar ervaring in te zetten, hoe ze zoveel mogelijk clienten wist te bereiken en vast te houden en ook hoe ze de hobbels van een beginnende organisatie wist te overkomen. Ik heb gemerkt dat er ook vanuit het professionele veld bewondering was voor haar inbreng.

  3. Ik werk als ervaringsdeskundige (zelfstandig, dus niet binnen een organisatie). Ik deel mijn kennis met professionals en ervaar vooral dat er graag naar mij geluisterd wordt. Andersom luister ik ook graag naar de ervaringen van professionals waar ik ook veel van leer en wat bijdraagt aan mijn ontwikkeling als ervaringsdeskundige. Ik ben er van overtuigd dat de inbreng van professionals samen met de inbreng van een ervaringsdeskundigen leidt tot de meest mooie resultaten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.