Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

68.000 zorgmedewerkers geschoold in de regio

Door samenwerking in de regio van werkgevers en werknemerspartijen zijn 68.000 medewerkers opgeleid en bijgeschoold voor de zorg- en welzijnssector. Vooral in de VVT-sector en in de gezondheidszorg zijn veel mensen – verder - opgeleid voor de arbeidsmarkt.
Opleiding
52% van de scholingen waren in de sector

Door de Regionale Sectorplannen Zorg hebben 68.000 medewerkers in de zorg in de afgelopen 3 jaar scholing gevolgd. Dit blijkt uit cijfers van RegioPlus, het samenwerkingsverband van regionale werkgevers in zorg en welzijn. De opleidingen zijn gericht op de veranderingen in de zorg, bijvoorbeeld de wijkgerichte aanpak, werken in zelfsturende teams en versterking van eigen regie van cliënten. Maar ook op het gebied van toepassing van ITC en domotica in de zorg zijn mensen opgeleid. Ook zijn zorgprofessionals opgeleid naar een hoger mbo- of hbo-niveau.

Sectorplan

Dat blijkt uit de resultaten van de Regionale Sectorplannen, die vorige week zijn aangeboden aan staatssecretaris Van Rijn. Het idee achter de regionale scholingsplannen is dat organisaties kunnen ingaan op de behoefte van de regionale arbeidsmarkt. In de Randstad is het tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen bijvoorbeeld groter dan in de rest van het land. Door de regionale invulling kan worden ingehaakt op de vraag naar een bepaald type scholing, op aantallen en op opleidingsniveau van de gevraagde medewerkers.

Scholingstraject

Uit de factsheet resultaten Regionale sectorplannen blijkt dat de meeste zorgmedewerkers een kortdurende scholing hebben gehad: 37.462 mensen. Ruim 11.000 mensen hebben een middellange scholing gevolgd. 52% Van de scholingen waren voor de sector Verpleging, Verzorging en Thuiszorg, VVT. 34% Van de scholingstrajecten gingen naar werkers in de gezondheidzorgsector. Daarnaast volgden 9.640 mensen een traject voor opscholing naar mbo-niveau en veel minder zorgwerkers, namelijk 1.092, zijn opgeschoold naar hbo-niveau.

Stagiaires die feitelijk in een normale dienstbetrekking werken, hebben recht op het minimumloon. Dat heeft de Inspectie SZW geoordeeld na onderzoek in 2 ggz-instellingen die alleen een stagevergoeding betaalden aan mensen die hun opleiding al hadden beëindigd. Lees meer>>

Investering

De uitvoering van deze sectorplannen heeft totaal 278 miljoen euro gekost. 65,8 miljoen euro hiervan kwam van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De werkgevers in de zorg en welzijnssectoren investeerden zelf 212,2 miljoen euro.

Instroom zorgpersoneel

Volgens Jelle Boonstra, directeur van RegioPlus is het meer dan ooit nodig om verder te ‘Investeren in de kennis en kunde van medewerkers in de zorg. Ook de instroom van nieuw zorgpersoneel is hard nodig. Onze regionale aanpak en samenwerking met onderwijs en overheid zijn hierin onmisbaar.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.