Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

26.000 minder banen in welzijnszorg

Het aantal vaste banen in de zorg is in 2013 afgenomen met 37.000. Die daling is terug te zien in bijna alle sectoren van de zorg, maar is het grootst in de welzijnszorg. Alleen voor verpleegkundigen groeit het aantal vaste banen.
Verpleegkundige en zzp’er Jan helpt een cliënt met steunkousen.
Verpleegkundige en zzp’er Jan helpt een cliënt met steunkousen. - Foto: ANP

In 2013 waren er ruim 1,42 miljoen banen in de zorg. Dat is 37.000 minder dan in 2012, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname is te zien in de gezondheidszorg (ziekenhuizen, GGZ, praktijken) maar is het grootst in de welzijnszorg (ouderen- en gehandicaptenzorg, maatschappelijke diensten, jeugdzorg en kinderopvang). In die sector nam het aantal werknemersbanen met 26.000 af. Voorlopige cijfers laten zien dat deze daling doorgaat in 2014, meldt het CBS.

Zorgbudget

De daling van het aantal banen hangt nauw samen met de zorguitgaven. De zorgbudgetten en de zorgtarieven zijn vooral verlaagd in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Met een totaal van 439.000 banen is de ouderenzorg met afstand de grootste werkgever binnen de zorg. In het jaar 2013 liep het aantal banen in de ouderenzorg terug met 11.000. Al waren er eind 2013 al met al nog wel meer banen in de ouderenzorg dan eind 2009.

ZZP

Voor een deel is de daling van het aantal werknemers opgevangen door geen groeiende groep  zelfstandigen in de zorg. Die groep zzp’ers is gegroeid met zo’n 24.000, dat is bijna 29 procent meer dan in 2009. Vooral in de ouderenzorg maken de zzp’ers een opmars. Het aantal zelfstandigen in de zorg is in vijf jaar tijd bijna verdubbeld tot 11.000. Een kwart van de toename van zzp’ers (6 duizend) gingen aan de slag als ergotherapeut, diëtist, mondhygiënist, fysiotherapeut en verloskundige.

 

Verpleegkundigen

Bij de geregistreerde beroepen ziet het CBS na jaren van groei, in 2013 alleen nog een toename van banen voor verpleegkundigen. Het aantal niet-geregistreerde beroepen zoals verzorgenden stopte al met groeien in 2012, maar gaat nog altijd om ruim 1,1 miljoen banen in 2013.

Zorgverzekeraars en zorgkantoren kunnen vanaf 2016 individuele zzp’ers contracteren. De regels worden aangepast, zodat zelfstandigen zonder personeel bij individuele cliënten kunnen worden ingezet, zonder dat de Belastingdienst problemen maakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.