Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Zwaardere taken, maar minder geld voor welzijnswerk’

De MOgroep vindt dat Rijk en gemeenten door de bezuinigingen op het welzijnswerk hun eigen beleid ondergraven. De brancheorganisatie vindt de kabinetsplannen verontrustend. ‘Gemeenten en welzijnswerk moeten kwetsbare groepen uit de AWBZ, Jeugdzorg en de Wet werken naar vermogen opvangen, terwijl er fors op welzijn bezuinigd wordt.’
‘Zwaardere taken

85 Procent van de welzijnsorganisaties heeft nu al te maken met soms zeer forse bezuinigingen en dat gaat aantoonbaar ten koste van sociale voorzieningen in de buurt, weet de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening. Voorzitter Marijke Vos is ongerust. Het kabinet wil bezuinigen door meer in te zetten op de zelfredzaamheid van burgers. ‘Maar voor die zelfredzaamheid hebben gemeenten de welzijnsorganisaties nodig, die nu onder druk staan.’

Zwaardere doelgroep
De gemeenten krijgen een aantal grote taken op hun bordje door de overhevelingen van de jeugdzorg, de AWBZ en de Wet werken naar vermogen. Gemeenten worden verantwoordelijk voor honderdduizenden kinderen en gezinnen in de jeugdzorg, psychiatrisch patiënten, verstandelijk gehandicapten en de toeleiding van mensen in de bijstand. Veel zwaardere doelgroepen die geholpen moeten worden door het welzijnswerk. Ook moet deze groep een steeds groter beroep doen op informele zorg: vrijwilligers.

Scholing
Maar dit vrijwilligerswerk ontstaat niet vanzelf, vindt Vos. ‘Welzijnsorganisaties werken al met heel veel vrijwilligers, maar die moet je wel begeleiden en organiseren. Dagelijks psychiatrisch patiënten, gehandicapten, demente ouderen of overbelaste jongeren helpen is echt wat anders dan voetballertjes trainen. Daar heb je scholing en feedback bij nodig van professionals en organisaties die dat coördineren.’

Sociaal bezuinigen
De MOgroep vindt dat het Rijk en de gemeenten met de bezuinigingen op het welzijnswerk hun eigen beleid ondergraven. ‘Als je lokale basisbegeleiding door welzijn en maatschappelijke dienstverlening weghaalt, zullen burgers gedwongen worden gebruik te gaan maken van een duurdere voorziening uit de AWBZ.’ De brancheorganisatie roept daarom op om sociaal te bezuinigen: niet óp welzijn bezuinigen, maar mét welzijn.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP-Photo

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Eens met Arthur. Een weinig verfrissende visie van de nieuwe voorzitter. Welzijn gaat weer in de slachtofferrol zitten en de overheid heeft het verkeerd begrepen. Wanneer heb ik dat eerder gehoord? Waarom hoor ik niks over kansen? Over een nieuw soort welzijnswerk? Of nieuwe vormen van dienstverlening waarbij de hokjes tussen welzijn, zorg en wonen opgeheven worden en nieuwe combinaties ontstaan? Ik kijk uit naar een visie met nieuw elan.

  3. Goh, niet echt een insteek waaruit blijkt dat het welzijnswerk in staat is om bij te dragen aan het oppakken van maatschappelijke vraagstukken. En dat terwijl er in het land zulke goede voorbeelden zijn te vinden van innovatie, met een kostenbesparende nieuwe werkwijze. Deze reactie van de Mogroep verklaart wel waarom het bestuurlijke en maatschappelijke draagvlak voor welzijnswerk zo minimaal is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.