Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgwethouder Enschede overleeft debat aanbesteding

Wethouder Ed Wallinga van Enschede heeft tijdens het debat over de Twentse aanbesteding in de huishoudelijke hulp zelf het boetekleed aangetrokken. Hij gaf de critici daarmee alles waar ze om vroegen, zo meldt de Twentsche Courant Tubantia. ‘Dit is ons overkomen, we dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen’, aldus de wethouder in de krant.
Zorgwethouder Enschede overleeft debat aanbesteding

Het debat ging over het onderzoeksrapport naar de aanbesteding. De gemeente Enschede stelde het onderzoek in nadat er 1500 tot 2000 thuiszorgmedewerkers op straat kwamen te staan. Wallinga kwam onder vuur te staan, maar overleefde een motie van wantrouwen van Enschede Solidair. De partij kreeg geen enkele politieke steun, waardoor de positie van de zorgwethouder geen moment ter discussie stond.

Onderschat
‘We zijn door schade en schande wijs geworden’, zei Wallinga. ‘Aan het begin van het traject hadden we ook moeten kijken naar de gevolgen van deze aanpak.’ De keuze voor een scherp tarief met de maatschappelijke onrust als gevolg is volgens de wethouder onderschat, zo meldt de krant.

Vertrouwen
Vanuit de raad kwamen er ook vragen over het gebrek aan openheid over de aanbesteding. Wallinga beriep zich op de spelregels rondom de Europese aanbesteding. Dat werd hem door de SP kwalijk genomen. ‘Het vertrouwen van de Thuiszorg-medewerkers is erg geschaad en het is nog maar de vraag of dat ooit weer goed komt’, aldus de Annelies Futselaar (SP).

Nadenken
Het college van Bugemeester en wethouders in Enschede is het erover eens: voorlopig geen Europese aanbestedingen meer als dat niet echt nodig is. Er moet beter nagedacht worden over de gevolgen van dit soort processen, daar hoort een stevig communicatieplan bij. Afgesproken is dat het college de raad jaarlijks informeert over de effecten van de aanbesteding.

Lees meer over de aanbesteding in het dossier Wmo en Aanbesteden.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Twentsche Courant/Tubantia/Foto: ANP/Erik van ’t Woud

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.