Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Zorgverleners in Stadskanaal moeten stoppen met pamperen’

De afgelopen jaren zijn zorgverleners te veel aan het pamperen geslagen, constateert wethouder van de gemeente Stadskanaal Jan Willem van de Kolk. Hij geeft een voorbeeld. 'Een opbouwwerker ondersteunt een wijkraad. Omdat die opbouwwerker zijn eigen taken veiligstelt en niet inzet op het zelfredzaam maken van de leden van de wijkraad, blijven de leden hem hard nodig hebben en kan hij geen nieuwe problemen aanpakken.'
'Zorgverleners in Stadskanaal moeten stoppen met pamperen'

Welzijn Nieuwe Stijl moet de zorgverleners helpen om inwoners meer verantwoordelijkheid te geven. Vanwege de complexe problematiek in die wijk is gekozen om een pilot in Musselkanaal te starten. In Musselkanaal is relatief veel overlast door drugs- en alcoholgebruik en door criminaliteit. Van de Kolk benadrukt dat inwoners hard moeten werken om dat negatieve stempel af te schudden, maar stelt tegelijk dat er ook meer aandacht moet komen voor positieve voorbeelden.

Postcode
‘Ook in Musselkanaal is het niet alleen kommer en kwel: buurtbewoners hebben gezamenlijk een mooi speelveld uit de grond gestampt. De sfeer wordt beter en beter.’ Het programma Welzijn Nieuwe Stijl omarmt Van de Kolk als manier om de sociale omstandigheden van de wijk nog meer te verbeteren.
Cruciaal daarbij is om niet meer, zoals volgens hem nu wel gebeurt, een groot aantal verschillende professionals in een buurt te laten werken. Van de Kolk wil professionals koppelen aan een postcode, en per buurt zou één professional de verantwoordelijkheid moeten hebben. ‘Die kan dan indien nodig overleggen met specialisten. Denk aan de verslavingszorg, schuldhulpverlening. Maar mensen moeten niet steeds verschillende hulpverleners over de vloer krijgen. Dat is voor inwoners verwarrend en betekent ook dat hulpverleners niet ergens anders kunnen ondersteunen.’

Vervelend
Hij wil af van de cultuur dat mensen van de wieg tot het graf worden begeleid, benadrukt de wethouder. Om die cultuuromslag te helpen maken moet de gemeente Stadskanaal vooral goed luisteren, beseft Van de Kolk. De afgelopen maanden moest hij regelmatig vervelende mededelingen doen, omdat Stadskanaal veel moet bezuinigen. Het tekort op de uitvoering van de Wmo loopt bij ongewijzigd beleid op tot 1,4 miljoen euro.

Betrekken
‘Willen we erin slagen om Welzijn Nieuwe Stijl tot een succes maken, moeten we bestuurders, zorgverleners en buurtbewoners bij de besluitvorming en uitvoering betrekken. Uitleggen waarom we ergens op moeten bezuinigen en hoe we gezamenlijk toch de toenemende zorgvraag kunnen opvangen.’ Momenteel bekijkt het college welke maatregelen daarvoor nodig zijn, een besluit komt waarschijnlijk in april of mei.

Claims
Voor Van de Kolk staat vast dat het aantal sociaal werkers omlaag kan. Ook komen er meer eigen bijdragen en gaat de gemeente strikter toetsen of claims op voorzieningen wel terecht zijn. Ook wordt bekeken welke activiteiten goedkoper gehuisvest kunnen; zo wordt bekeken of activiteiten in het buurthuis in Parkwijk naar scholen en zorgcentra verplaatst kunnen worden.

Kom meer te weten over Welzijn Nieuwe Stijl op het congres dat Zorg + Welzijn en Reed Business Events op 25 mei organiseren. Met medewerking van onder meer het ministerie van VWS, MOVISIE, Jet Bussemaker (MOgroep) en Pieter Hilhorst (dagvoorzitter). Lees hier alles over het congres ‘Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl. Vernieuwen, verbinden, samenwerken’.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Gemeente Stadskanaal

7 REACTIES

  1. Goed artikel. Wethouder met visie. Blijkbaar zijn zde kop en eerste zin nodig om de lezer tot lezen te brengen. Daar moet je dus door heen prikken. Wie zich aangesproken voelt, die voelt zich aangesproken. Dat stemt net als het artikel tot nadenken.

  2. Lees alle reacties
  3. Met stijgende verbazing hebben leden van de wijkraad Bewonersplatform Maarsstee in Stadskanaal dit artikel gelezen, waarin de heer Van de Kolk blijkbaar statements wil maken met allerlei ongenuanceerde uitspraken en onjuistheden. Hij schoffeert hierbij zowel het opbouwwerk als de vrijwilligers in de wijken.
    In 2008 is in Stadskanaal gestart met nieuw beleid op het gebied van wijkaanpak: De Stadsknoalster wijkaanpak. Er is een convenant gesloten tussen bewoners, gemeente en de woningcorporaties Lefier en BCM. In Maarsstee is in 2007 gestart met een grootschalige herstructurering van een sterk verpauperde wijk. Een handjevol vrijwilligers zijn met ondersteuning van het opbouwwerk en het bureau Wijkaanpak begonnen aan een missie de wijk weer leefbaar te krijgen. Hierbij is de rol van het opbouwwerk omgekeerd evenredig ingevuld ten opzichte van de beweringen van Van de Kolk. De opbouwwerker heeft telkens, vaak op initiatief van bewoners, nieuwe taken en projecten ondersteund, die vervolgens zelfstandig door de bewoners verder werden uitgevoerd. Doordat bewoners steeds zelfstandiger zijn geworden en steeds meer het heft in eigen handen nemen, is het aantal uren opbouwwerk in de wijk inmiddels verminderd.
    In 2008 zijn in Alteveer en Stadskanaal Noord twee pilots wijkaanpak van start gegaan. Tot nu toe zijn er geen evaluaties beschikbaar over de stand van zaken van deze pilots en welk vervolg er aan wordt gegeven. Maar inmiddels is de werkwijze van het bureau Wijkaanpak al weer drastisch veranderd, omdat juist de gemeente de grootste hinderpaal was in de samenwerking met bewoners en (in het geval van de wijk Maarsstee) woningcorporatie Lefier. Tevens bleken drie dure procesmanagers slechts passanten te zijn. Nu zijn integrale wijkschouwen en het opstellen van projectagenda’s de basis van de nieuwe wijkaanpak geworden. Er dwars tussendoor begint de heer Van de Kolk doodleuk weer met een pilot ‘nieuwste wijkaanpak’ in Musselkanaal. Kortom het beleid op het gebied van wijkaanpak is een hutje mutje en voor vrijwilligers in de wijken onnavolgbaar. In elk geval is de vorm van wijkaanpak niet duurzaam te noemen. Het zou de heer Van de Kolk sieren deze zaken eens op een rijtje te zetten en de hand in eigen boezem te steken in plaats van met de vinger te wijzen naar falend opbouwwerk. Dit falen heeft meer te maken met ambities van de wethouder weer iets nieuws te proberen dan de opbouwwerker die zijn taken veilig stelt. Ongetwijfeld zal de pilot in Musselkanaal een succes worden als de opbouwwerkers nieuwe stijl, de gebiedsontwikkelaars van het bureau Wijkaanpak, in voldoende mate worden ingezet.
    Het Bewonersplatform is met de aanpak tot nu toe uitgegroeid tot een wijkraad met een vast bestuur met weinig verloop en ongeveer 50 vrijwilligers. Het zal ons niet verbazen als de heer Van de Kolk in de toekomst bij een nieuwe paniekaanval ook het aantal vrijwilligers gaat reduceren. Als hij daar met dit artikel al niet mee begonnen is.
    Gerrit Bruggink
    Voorzitter Bewonersplatform Maarsstee

  4. Ik heb verbijsterd het stuk van Jan Willem gelezen. Sinds een korte tijd ben ik lid van wijkraad noord. Als ik zie wat de gemeente verwacht van de wijkraden en haar vrijwilligers en vervolgens zie dat er bezuinigd moet worden op de uren ondersteuning omdat het verpampering zou zijn, dan denk ik dat het gemeentebestuur binnenkort geconfronteerd wordt met een groot probleem. Immers de wijkraden doen aktiviteiten die eigenlijk door professionals gedaan zouden moeten worden. Het zou wel eens tot verloedering kunnen leiden binnen de wijken. Bezuinigen op opbouwwerk en het wegjagen van de vrijwilligers van de wijkraden…….ik zou nog maar eens nadenken over het nieuwe beleid. Ik steun ook helemaal het verhaal van Sylvo.

  5. Beste Jan Willem,
    Van 1988 tot 2002 ben ik in Stadskanaal opbouwwerker geweest. De eerste wijkraad in het Ceresdorp van Musselkanaal is door buurtbewoners met mijn ondersteuning opgericht. Toen ik in 2002 vertrok werd ik door het college, waar jij toen al deel van uitmaakte, uitgebreid bedankt voor mijn inzet voor de inwoners van de gemeente Stadskanaal. .
    Je opmerking over de eigen belangen van het opbouwwerk vind ik misplaatst en niet terecht. Wat ik zie van Welzijn nieuwe stijl zijn vooral welzijnsorganisaties die steeds meer geld besteden aan communicatie, directiesecretariaten, P&O, protocollen, managementslagen, tijdschrijven en directeuren die alleen maar bezig zijn met fusies. Er zijn steeds minder mensen die het werk in de buurt doen. Het appel van de gemeente op de wijkraden wordt met de jaren groter. op het moement dat je de ondersteuning terug trekt voorsepl ik je dat de vrijwilligers er mee zullen stoppen.
    Als bestuurder van een gemeente en als PvdA-er die de wijken hoog heeft zitten moet je keuze’s maken. Niet tussen oud en nieuw welzijnswerk maar tussen steeds groter groeiende welzijnsmolochen en welzijnswerkers die graag bereid zijn om met hun poten in de modder te staan. Sterkte !
    Sylvo Gaastra

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.