Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgmedewerker mag anoniem aangifte doen

Zorgmedewerkers kunnen in de toekomst anoniem aangifte doen van agressie en geweld in de zorg. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) kondigde de aanpassing woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer. Nu zijn zorgmedewerkers nog huiverig uit angst voor de reactie van de dader.
Anoniem aangifte doen als zorgmedewerker
Anoniem aangifte doen als zorgmedewerker

Een aangifte krijgt een nummer toegewezen door de politie, waardoor de naam van een medewerker geheim blijft. Eerder klaagde de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen dat het Openbaar Ministerie te weinig medewerking verleende aan het anoniem aangifte doen.

Eerlijk proces

Veel parketten werken niet mee aan beschermde aangifte omdat ze bang zijn dat dit eerlijk proces in de weg staat, zo meldde RTL Nieuws eerder. Volgens de officieren van justitie heeft een dader het recht om zich goed te kunnen verdedigen en mag daarom ook weten wie aangifte doet. Ook zou het veel extra tijd kosten om slachtoffers anoniem te houden tijdens het proces.

Voortaan anoniem aangifte doen

Uit informatie van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) blijkt dat een groot deel van de zorgmedewerkers vorig jaar te maken kreeg met agressie of geweld, maar de meesten deden geen aangifte. Door de aanpassing kunnen zij voortaan bij agressie of geweld in de zorg anoniem aangifte doen.

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.