Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgkantoren: meer focus op cliënt en controle

De uitvoering van de AWBZ door de zorgkantoren is de afgelopen vijf jaar sterk verbeterd, volgens onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Cliënten worden beter geïnformeerd over hun rechten en het zorgaanbod. De declaraties en registraties voor cliënten moeten beter. Evenals de controle op de uitvoering van het pgb.
Zorgkantoren: meer focus op cliënt en controle

Zorgverzekeraars moeten de komende tijd vooral werken aan het registreren en declareren van prestaties op cliëntniveau. Ook de controle op en de uitvoering van het persoongebonden budget moet beter. Dit is volgens de Nederlandse Zorgautoriteit van belang om de uitvoering van de AWBZ door zorgverzekeraars mogelijk te maken Als blijkt dat zorgkantoren onvoldoende actief zijn, zal de NZa haar ‘handhavingsinstrumenten inzetten’. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar periodiek onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ.

Prestaties
Het onderzoek naar de uitvoering van de AWBZ in 2009 laat zien dat zorgkantoren hun prestaties in de afgelopen jaren verbeterd hebben. De service is verbeterd: cliënten worden beter geïnformeerd over hun rechten, het zorgaanbod en over het Pgb. Ook zetten zorgkantoren de landelijke uniforme wachtlijstregistratie steeds beter in bij de zorgbemiddeling. Het inkoopbeleid en inkoopcriteria van zorgkantoren zijn al jaren openbaar en worden steeds beter uitgewerkt, ook voor nieuwe zorgaanbieders. Daarnaast volgen de zorgkantoren intensiever of zorgaanbieders in financiële problemen komen.

Voorlichting
Hoewel de zorgkantoren hun service aan cliënten hebben verbeterd, blijven in de communicatie met en voorlichting aan cliënten voor een aantal zorgkantoren verbeterpunten bestaan. Op de website moet betere informatie worden gegeven over het zorgaanbod en de kwaliteit van de zorg die door zorgaanbieders in de regio wordt geleverd. Ook moet er in de publieksfolder meer verwezen worden naar websites van relevante organisaties in de uitvoering van de AWBZ (MEE, Per Saldo, Zorgbelang).

Controle
Andere verbeterpunten zijn controle op de zorgaanbieders. Gecontroleerd moet worden of zorgaanbieders hun cliënten tijdig in zorg hebben genomen, of cliënten die lang op zorg wachten actief worden benaderd en of hen een passend alternatief is aangeboden.


Pgb
De uitvoering van het pgb kan beter. De periode tussen ontvangst van een aanvraag en het toekennen van het budget kan korter. De controle op de besteding van pgb-gelden heeft meer aandacht nodig. Op het terrein van klachtenbehandeling hebben zorgkantoren zich al behoorlijk verbeterd, maar kan de klager vaak nog meer centraal staan en krijgt de klager niet altijd tijdig antwoord van het zorgkantoor.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op twitter

Bron: NZa /Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.