Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen niet klaar voor marktwerking

Marktwerking in de zorg zal leiden tot reorganisaties en faillissementen. Vier op de tien zorginstellingen zijn nog niet klaar voor de marktwerking. Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg onder 231 instellingen in de zorg.
Zorginstellingen niet klaar voor marktwerking
Foto: ANP

Vooral de overgang van de jeugdzorg naar de nieuwe omstandigheden is volgens de onderzoekers een zorgenkindje. Circa 40% van de jeugdzorginstellingen geeft aan te weinig financiële buffers te hebben, waardoor ingrepen in de organisaties onontkoombaar zijn.

Reorganisaties

In de thuiszorg verwacht BDO eveneens nadere reorganisaties, in navolging van de maatregelen bij de thuiszorgorganisatie Sensire in Oost-Gelderland. Daar verdwijnen 800 banen omdat de contracten met zeven gemeenten aflopen en Sensire niet weet hoeveel zorg het in de toekomst kan leveren.

Strategie

Onderzoeker Chris van den Haak van BDO: ‘We verwachten dan ook nog steeds een toename van het aantal faillissementen en reorganisaties in de zorg. Met name zorginstellingen waar zowel sprake is van een onduidelijke strategie als van een zwak weerstandsvermogen lopen gevaar.’

Regelgeving

Volgens BDO wordt de onzekere situatie voor de circa 1,4 miljoen werknemers in de sector veroorzaakt door de regelgeving, die continu verandert en moeilijk uitvoerbaar is.

Bezuinigen

Over anderhalf jaar krijgen de gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorg aan jongeren, ouderen, zieken en gehandicapten. Het geld dat daarvoor beschikbaar is, lijkt door bezuinigingen ontoereikend om al het werk te kunnen uitvoeren. Dat plaatst zorginstellingen voor financiële en strategische problemen. Zeker is volgens BDO Branchegroep Zorg dat de tarieven omlaag gaan.

Verbetering

BDO constateert dat de overgang naar marktwerking op zichzelf redelijk goed verloopt. In een vergelijkend onderzoek van ruim een jaar geleden waren slechts twee op de tien zorginstellingen voorbereid op marktwerking. Nu is dat zes op de tien.

Ziekenhuis

Uit het rapport blijkt ook dat ziekenhuizen zich in een strategische spagaat bevinden. Veel ziekenhuizen kampen met overcapaciteit en twijfelen tussen fusies met andere ziekenhuizen en specialisatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.