Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorginstellingen bieden bewust onder kostprijs’

De Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat haar leden niet vragen de tarieven voor huishoudelijke hulp onder de Wmo te verhogen. Brancheorganisatie ActiZ riep vrijdag de gemeenten op om het tarief opnieuw te bezien, omdat onderzoek uitwijst dat de prijzen gemiddeld twee tot vier euro te laag liggen.
‘Zorginstellingen bieden bewust onder kostprijs’

Door Alexandra Sweers – Het onderzoek van PricewaterhouseCoopers (PwC) naar de tarieven voor huishoudelijke hulp is gebaseerd op de kostenkant van de zorginstellingen. Dat zegt niet alles over de tarieven, aldus Sandra Korthuis, lid van de directieraad van de VNG. ‘Het is kort door de bocht om te zeggen dat thuiszorginstellingen door de tarieven in de Wmo in zwaar weer terecht komen. Ook in de AWBZ is het een en ander aan de hand.’ De VNG ziet geen reden voor gemeenten om de tarieven zonder meer omhoog te gooien, aldus Korthuis.

Bewust
Bovendien zijn het de zorginstellingen die tijdens de aanbesteding bewust onder het gemiddelde tarief gaan zitten om hun marktaandeel te houden, zegt Korthuis. ‘Daar is de gemeente niet verantwoordelijk voor. De overheid wil deze marktwerking. Daarbij is het natuurlijk reëel dat er geen verliesgevende tarieven gehanteerd worden. Het is niet in het belang van gemeenten en van de burgers om te ver onder de kostprijs te bieden.’

Stijging
Korthuis verwacht overigens dat in het komende jaar bij de nieuwe aanbestedingsronde de tarieven wel zullen stijgen door de loonstijging vanwege de CAO Verpleging en Verzorging. ‘Gemeenten zullen ook scherp in gesprek moeten gaan om een beter zicht te kunnen krijgen op reële prijzen. Maar tarieven met gouden randjes zullen er niet komen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.