Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorg in de verkiezingsprogramma’s

Alle partijen hebben hun verkiezingsprogramma's gepresenteerd in aanloop naar 12 september. Alleen bij de VVD en D66 moeten de leden de plannen nog officieel bekrachtigen. Een overzicht van de verscheidene plannen voor de zorg:
Zorg in de verkiezingsprogramma’s

VVD: Mensen moeten meer zelf gaan betalen voor zorg, het recht op het persoonsgebonden budget (pgb) wordt wettelijk vastgelegd, ziekenhuizen moeten specialiseren, alles uit het basispakket wat niet echt nodig is, niet werkt of waar goedkope alternatieven voor zijn.

PvdA: Eigen bijdrage ggz terugdraaien, het pgb blijft behouden, een inkomensafhankelijke premie voor het basispakket. Ook de eigen bijdrage en het eigen risico worden inkomensafhankelijk, het liggeld in het ziekenhuis gaat van tafel, geen eigen bijdrage voor de huisarts, medisch specialisten komen in loondienst ziekenhuis.

PVV: Tegen verhoging eigen risico en liggeld in ziekenhuis, rollator blijft in het basispakket, kleinere zorginstellingen en meer taken voor de huisarts. Het aantal managers in de zorg moet met een derde teruggebracht, behoud van verzorgingshuizen.

CDA: Het pgb blijft bestaan, zorg zo veel mogelijk dicht bij huis regelen, basispakket beperken, medisch specialisten komen in dienst van ziekenhuis, geen eigen bijdrage voor de huisarts.

SP: Geen verhoging eigen risico, maar een forse verlaging. Zorgpremies worden inkomensafhankelijk, salarissen van bestuurders worden beperkt, zorg moet zo veel mogelijk in de buurt worden geleverd, het pgb blijft bestaan, enkel nog kleinschalige verpleeghuizen, eigen bijdrage op de ggz wordt teruggedraaid.

D66: Meer zorg in de buurt, behoud van pgb, verhoging van eigen risico met compensatie voor lage inkomens, betalen voor oneigenlijk gebruik van huisartsenpost en spoedeisende hulp, rollator uit het basispakket, buitensporige honoraria van specialisten inperken.

GroenLinks: Zorg moet inkomensafhankelijk worden gefinancieerd, salarissen van specialisten inperken, meer zorg in de buurt, behoud van pgb.

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. OH OH ,
    wat zijn ze weer eensgezind; zieltjes winnen en voor het behoud van PGB. Vergeten wel even erbij te vertellen dat de meeste huidige PGB houders op termijn hun PGB gaan verliezen i.v.m. De 10 uursgrens. mmaar de slimme PGB houders zijn de uitsplraken van Mark Rutte nog niet vergeten bij de vorige verkiezingen,
    ” De VVD breekt het PGB niet af ” een paar maanden na de verkiezingen was het al een Feit. mensen trap er deze keer bij Markje er niet in!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.