Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg dat kinderbijslag echt aan het kind wordt uitgegeven’

Meerdere groepen kinderen kunnen onvoldoende genieten van sociale voorzieningen, zoals kinderbijslag of het kindgebonden budget, aldus onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Hierdoor groeien kinderen op in armoede.
Kind kijkt uit raam
Professionals maken in hun rapporten niet altijd onderscheid tussen feiten en meningen, weet Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut. ‘Het moeilijk kunnen scheiden daarvan is een hardnekkig probleem. Hoe graag je ook wilt zeggen dat het niet zo is: de eigen overtuigingen van professionals spelen altijd een rol. ’foto AdobeStock

Ieder kind heeft het recht om te kunnen profiteren van de sociale zekerheid, bijvoorbeeld voorzieningen en toeslagen zoals de kinderbijslag of het kindgebonden budget. Dat is geregeld in artikel 26 van het Internationale Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK). Maar in Nederland is er een voorbehoud op dit artikel gemaakt. Hierdoor kunnen kinderen niet zelfstandig aanspraak maken op een voorziening als kinderbijslag.

Save the Children Nederland vroeg het

Premium

Wil je dit artikel lezen?

Neem een Zorg+Welzijn kennismakingsabonnement voor slechts € 15. Na twee maanden stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle premium artikelen lezen
  • Online alle artikelen uit Zorg+Welzijn magazine lezen
  • Toegang tot meer dan 900 zinvolle dagbestedingsactiviteiten

Al abonnee? Log dan in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.