Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeker 200.000 Nederlandse ouderen mishandeld

Ongeveer 200.000 ouderen worden jaarlijks in Nederland mishandeld. Ouderenorganisatie ANBO heeft dinsdag een bericht daarover in dagblad Sp!ts bevestigd. Het is dinsdag de Internationale Dag tegen Mishandeling van Ouderen.
Zeker 200.000 Nederlandse ouderen mishandeld

Dit zijn overigens alleen maar het aantal gevallen waarvan melding wordt gemaakt. ANBO vreest dat het werkelijke aantal mishandelingen nog vele malen hoger ligt. Volgens de organisatie komt mishandeling van ouderen voor in alle lagen van de bevolking. Het gaat om lichamelijke en psychische mishandeling, maar ook om financiële uitbuiting, verwaarlozing en seksueel misbruik. De ANBO roept de overheid dringend op de wetgeving aan te passen zodat deze kwetsbare groep beter beschermd kan worden.

Ontspoorde zorg
In Nederland verlenen ruim 3 miljoen mantelzorgers langdurige en intensieve zorg aan ouderen. Bijna de helft van hen voelt zich zo ernstig overbelast dat de zorg voor de oudere in gevaar komt. Ontspoorde zorg is een groot risico voor ouderenmishandeling en verwaarlozing. 

Risico’s
Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er voorlichtingsbijeenkomsten, waar ouderen, mantelzorgers, vrijwilligers en professionals informatie kunnen krijgen over de signalen en risico’s bij het voorkomen van ouderenmishandeling en ontspoorde zorg.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.