Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Zeker 1,3 miljoen fraude met pgb

Er is voor tenminste 1,3 miloen euro gefraudeerd met het persoonsgebonden budget (pgb) voor ouderen en gehandicapten. Dat blijkt uit een onderzoek dat na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur in bezit is van het televisieprogramma Nova.
Zeker 1

Volgens het onderzoek zijn de regels voor het krijgen en besteden van een persoonsgebonden budget zijn zo ruim en vrijblijvend, dat frauderen gemakkelijk is, stellen politie, Openbaar Ministerie en de Fiod. Met een dergelijk budget kunnen zieken of gehandicapten zelf de zorg regelen die zij nodig hebben.

fraudebedrag
Het bedrag is het totaal van 39 zaken, 35.000 euro gemiddeld per geval. Van 67 zaken bleek niet te achterhalen hoe hoog het fraudebedrag is. Zestien zorgkantoren gaven dubieuze zaken aan de Financiële en de Economische Controle Dienst en de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland.

Overleden
In een van de gevallen kreeg een zaakwaarnemer het budget vijf jaar doorbetaald, ook al was zijn moeder voor wie het geld bestemd was, al overleden. In een ander geval kreeg iemand op grond van ‘verzinsels’ geld toegekend, maar na het verlenen van het budget vertrok de ontvanger met onbekende bestemming. FIOD en politie concluderen dat in tachtig procent van de onderzochte gevallen sprake is van onjuiste besteding van het budget.

Telefonisch
Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat beoordeelt of iemand recht heeft op een pgb, is door de sterke stijging van de aanvragen steeds meer gedwongen tot een telefonisch onderzoek, constateren de onderzoekers. ‘Het risico van een onterechte of te hoge indicatie is bij die werkwijze hoog’, aldus het rapport.

Aflevering Nova ‘Fraude met persoonsgebonden budgetten’ (3 februari)

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: stock.xchng

5 REACTIES

 1. Het is een vreselijke misstand in de zorg voor mensen die een pgb ontvangen,zeker ook voor volwassenen met een beperking,deze mensen hebben een budget ,weten zelfs niet eens dat zij de zorg kopen ,moeten hulp bij hun financien,en zitten na een aantal jaar met een strop!! De pgb word lekker opgesnoept,de hulpverlener[ster] gaat vrij uit in de meeste gevallen,en vervolgens maken zij misbruik van de beperking en geven de client deschuld,Als ouder zijnde zit je met een onwezelijke ellende en kan alsnog puin gaan ruimen,dit soort lui hoort het zorgkantoor aan te pakken,weet wel een staaltje mee te praten ,maar de mensen die de zorg zo hard nodig hebben worden weer de dupe van dit soort in mijn ogen mooi praterij en misbruikmakende zogenaamde zorgvelener SCHANDALIG!!

 2. Lees alle reacties
 3. Men mag de regels best aanscherpen, bijvoorbeeld als eis stellen dat de zorg door gediplomeerde mensen geleverd wordt. Men moet echter niet zo overtrokken reageren over 1,3 miljoen op zo’n enorm budget, ik denk dat er geen enekele regeling/ bedrijfstak te vinden is waar het fraude percentage onder de 0,2 % blijft…. misbruik hard aanpakken, maar niet zo overtrokken reageren…

 4. Ik vind het schandalig dat zo iets kan en gebeurt.
  Wij hebben voor onze chronischzieke dochter ook een PGB, en kan gelukkig alles verantwoorden. Zou het niet erg vinden dat ze zouden komen.
  Straks zijn weer voor de zoveelste keer de echte chronischzieken de dupe. Kan hier in Nederland nou niet eens iets eerlijk gaan?
  Hoe is het toch gesteld met onze eerlijkheid?
  Wij zijn heel content met ons PGB en zou niet weten hoe ik het anders moet doen.
  Diegenen die de boel belazeren daar moeten ze het geld weer terug eisen.
  Waar moet dat toch naar toe?

 5. De zorg kost ongeveer 120 millard aan pgb s
  1millard daar wordt dan 1.3miljoen aangefrau deerd zegt men percentage gewijs te verwaarlozen maak je eens druk om wat die banken krijgen aan premies en bonussen daar gaat vele malen meer geld in zitten van de belasting betaler dan de zogenaamde fraude
  aan pgb s

 6. De zorg kost ongeveer 120 millard aan pgb s
  1millard daar wordt dan 1.3miljoen aangefrau deerd zegt men percentage gewijs te verwaarlozen maak je eens druk om wat die banken krijgen aan premies en bonussen daar gaat vele malen meer geld in zitten van de belasting betaler dan de zogenaamde fraude
  aan pgb s

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.