Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Wmo-budgetten niet eerlijk onder gemeenten verdeeld’

De budgetten die gemeenten ontvangen voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten eerlijker worden verdeeld. Dat blijkt uit onderzoek naar de geldverdeling voor de Wmo bij 22 gemeenten, aldus dagblad Trouw.

Als de rijksoverheid de wegingscriteria verandert en bijvoorbeeld het aantal chronisch zieken in een gemeente zwaarder laat meetellen, komt er een eerlijker beeld uit de bus. Dat stellen de 22 gemeenten uit de provincies Gelderland en Limburg.

Verdeling
Onderzoeksbureau Ape onderzocht de verdeling van deze Wmo-budgetten in de 22 gemeenten. Hieruit blijkt onder meer dat het verdeelmodel niet met alle ‘zwakkere’ bevolkingsgroepen genoeg rekening houdt. Vooral voor ouderen, chronisch zieken en mensen met lage inkomens ontvangen gemeenten te weinig geld. Het model houdt volgens het onderzoek bovendien te weinig rekening met het feit dat de gemiddelde gezondheid per gemeente kan verschillen.

Maatstaven
Gemeenten ontvangen voor de uitvoering van de Wmo geld van de overheid. Het eerste jaar werden de budgetten verdeeld op basis van kosten uit het verleden. Sinds 1 januari 2008 hanteert de overheid andere maatstaven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.