Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetswijzinging Wmo: meer geld voor gemeenten

Gemeenten krijgen extra geld voor mensen die door bezuinigingen op de AWBZ-hulp bij de gemeentelijke zorgverlening moeten aankloppen. Staatssecretaris Jet Bussemaker (VWS) heeft met de gemeenten afgesproken dat ze daar bijna 130 miljoen euro voor krijgen, dat zei ze woensdag in de Tweede Kamer.
Wetswijzinging Wmo: meer geld voor gemeenten

De staatssecretaris wil dat alleen mensen die echt niet zonder kunnen, nog in aanmerking komen voor begeleiding die wordt betaald uit de volksverzekering AWBZ. Een deel van de AWBZ-klanten die hun zorg in rook zien opgaan, kan bij de gemeente terecht voor huishoudelijke hulp. Om de gemeenten daar niet de dupe van te laten worden, krijgen ze er geld bij.

Alfahulp
De Kamer besprak woensdag met Bussemaker het voorstel om de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) op enkele onderdelen te wijzigen. Gemeenten krijgen volgend jaar nog eens 130 miljoen extra, omdat de huishoudelijke hulp duurder wordt. Tot nu toe werden daar steeds vaker de goedkope alfahulpen, een soort freelancers, voor ingehuurd. De besproken wetswijziging die moet dit indammen. Veel mensen die thuiszorg nodig hebben, zitten niet te wachten op de alfahulpen omdat ze dan formeel werkgever worden.

Prijzen
Dit betekent wel dat de gemeenten straks meer geld kwijt zullen zijn aan de huishoudelijke hulp. De Kamer bleek zich daar zorgen over te maken, waarop de staatssecretaris kon melden dat ze daar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) net afspraken over had gemaakt. Door de lage prijzen die de gemeenten tot dusverre wisten te bedingen bij de aanbieders van thuiszorg, hielden ze van het budget dat ze daarvoor krijgen vorig jaar bijna 260 miljoen euro over.

Om zeep helpen
De wetswijziging gaat volgens SP-fractievoorzitter Agnes Kant nog niet ver genoeg. Ze diende een een initiatiefwet in om de Europese aanbestedingen uit de wet op de thuiszorg (Wmo) te halen. Daarmee moet een einde komen aan de verplichte aanbestedingen die volgens Kant de ‘thuiszorg om zeep helpen’. De aanbestedingen zorgen ervoor dat de lonen lager worden en dat cliënten hun vertrouwde hulp kwijtraken, aldus de fractievoorzitter.

Basistarief
Kant dient nog twee andere wetten in. Eén om voor de hulp in het huishouden een basistarief in de wet te leggen. En een wet die regelt dat gemeenten het geld dat zij krijgen voor de Wmo ook moten besteden aan de zorg.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/SP/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.